Obilne padavine v slovenski Istri in širše povzročile številne težave

Obilne padavine so po celotni Sloveniji, še posebej v slovenski Istri povzročile obsežne poplave in težave. “Deževje se seli proti severovzhodu države, zato reke še naraščajo,” poroča Uprava za zaščito in reševanje. “V Piranu je voda poplavila Tartinijev trg.” Zaradi namočenosti tal je velika možnost poplav tudi drugod. Napovedano je, da bo v večjem delu države padlo od 40 do 80 litrov padavin na kvadratni meter.

Poplave v slovenski Istri

V zadnjih dneh so bile zaradi nalivov ponoči in včeraj zvečer največje težave prav v slovenski Istri. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je bilo največ težav v občini Koper, kjer so naraščajoče vode in hudourniki zalili številne objekte in kleti, poplavljene so bile tudi ceste. Neurje je otežilo tudi sanacijo plazu na hitri cesti od Kopra proti Bertokom. Voda je v Piranu zalila Tartinijev trg, zaradi česar so zaprli tudi pešpot med Piranom in Fieso. Morje je obarvano rjavo zaradi mešanja s padavinami.

V Kastelcu je voda zalivala hiše in dvorišča, v naselju Bošamarin pa je narasla voda odnesla del cestišča, povezanega z mostom. V Krkavčah je popustil oporni zid stanovanjskega objekta. Uprava za zaščito in reševanje poroča, da je bilo kar nekaj težav tudi v Olmu in Šalari, kjer se je sprožilo nekaj zemljine na vozišča. “V Krkavčah se je porušil podporni zid. Sunek vetra je podrl drevo,” poročajo pristojni.

Močan veter in poplave

Močan veter je podrl drevo tudi na cesti Divača–Ribnica v občini Pivka. Zaradi podora na cestišče je delno prevozna cesta Rakov Škocjan–Ravbarkomanda. Prometnoinformacijski center poroča, da je zaradi zdrsa brežine zaprt vozni pas na primorski hitri cesti med Koprom in Bertoki. Skupno je bilo v slovenski Istri zaradi padavin zabeleženih 27 dogodkov.

Napovedi meteorologov

Meteorologi iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) napovedujejo, da se vzdolž slovenske obale obnavlja nevihtna linija, ki prinaša stacionarne nalive. Drugje po Sloveniji količine padavin niso bile tako velike, pričakujejo pa, da bo danes v večjem delu države padlo od 40 do 80 litrov na kvadratni meter.

Večja verjetnost poplav je pričakovana ob vodotokih s povirji na Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju, v Kamniško-Savinjskih Alpah, Zasavju in na Pohorju. V severovzhodni Sloveniji je namočenost tal že velika, kar bo pospešilo površinski odtok. Jugozahodni veter bo prinesel več vlage in energije za nastanek neviht, izključena ni niti toča, poleg nalivov pa bo nevihtni piš. “Zaradi močne namočenosti tal obstaja tudi velika verjetnost proženja zemeljskih plazov,” poroča spletni portal neurje.si. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 23 °C.

Izjave strokovnjakov

Dežurni vremenoslovec Urban Žagar je za Radio Slovenija povedal: “Največ nevšečnosti je bilo na Obali, kjer je padlo 100 milimetrov padavin na kvadratni meter, hudourniki so povzročali težave. Zdaj je sicer povsod oblačno, padavine so možne, ampak ne bo ves čas deževalo. Lahko se bo pokazalo tudi sonce, kar bo povzročilo nastanek neviht, ki jih bo potem nosilo od zahoda proti notranjosti. Tudi v severni polovici države bodo danes lahko nastajale močnejše nevihte z močnejšimi nalivi. Glavna nevarnost so nalivi zaradi namočenosti tal. Jasniti se bo začelo proti jutru.”

Hidrolog z Arsa Janez Polajnar je za STA povedal, da so hidrološke razmere skladne s pričakovanji. “Reke najbolj naraščajo v slovenski Istri, tam nekatere tudi poplavljajo, prav tako so začele naraščati tudi druge reke, zlasti v jugozahodni in južni Sloveniji, vendar bolj umirjeno kot tiste v slovenski Istri. Popoldne in proti večeru bodo močneje narasle tudi reke v vzhodni Sloveniji. Postopno umirjanje pa hidrologi pričakujejo v soboto čez dan.”

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona X