Občina Središče ob Dravi proti vzpostavitvi azilnega doma sproža upravni spor

Občina Središče ob Dravi je danes napovedala, da bo proti sklepu vlade o vzpostavitvi azilnega doma na njenem območju sprožila upravni spor. Za pripravo in vložitev potrebne dokumentacije je občina pooblastila odvetniško družbo Matoz, poroča MMC RTV SLO.

Župan Toni Jelovica izraža upanje, da bo upravno sodišče zadevo obravnavalo prednostno in odločilo v korist občine s preklicem vladnega sklepa. Občina namerava predlagati izdajo začasne odredbe, ki bi zadržala izvrševanje vladnega sklepa o lokaciji azilnega doma, dokler sodišče ne odloči o glavni zadevi. Župan Jelovica je prav tako omenil, da je občina prejela odgovor od urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov na dopis, ki vsebuje sklepe nasprotovanja odločitvi vlade. Nasprotovanje ni omejeno le na Središče ob Dravi, ampak se je razširilo tudi na sosednje občine Ormož in Sveti Tomaž. Urad je v svojem odgovoru poudaril, da je predvideni azilni dom začasne in prehodne narave ter da mora Slovenija kot članica EU spoštovati zakonodajo EU na področju človekovih pravic.

Zaradi nestrinjanja z odločitvijo vlade so prebivalci Središča ob Dravi v četrtek ponovno protestno zaprli ceste v središču občine. Protesti odražajo globoko nezadovoljstvo in zaskrbljenost lokalne skupnosti glede vzpostavitve azilnega doma.

Občina Središče ob Dravi se tako zateka k pravnim sredstvom v upanju, da bo preprečila vzpostavitev azilnega doma, ki po mnenju mnogih prebivalcev ni v skladu z interesi in potrebami lokalne skupnosti.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona/RTV SLO