Novi nemški zakon omogoča lažjo spremembo spolne identitete

Nemški parlament je v petek sprejel pomemben zakon, ki poenostavlja pravne postopke za spremembo imen in spolne identitete. Novi “Zakon o spolni identiteti” je z veliko večino prejel podporo vladajoče “semaforske” koalicije pod vodstvom kanclerja Olafa Scholza.

Ključne točke nove zakonodaje:

  • Odprava psihiatrične odobritve: Pred uveljavitvijo zakona so osebe, ki so želele spremeniti svoj spol v uradnih dokumentih, potrebovale odobritev dveh psihiatrov. Sodišče je nato odločalo o pravni spremembi. Nova zakonodaja odpravlja te zahteve.
  • Poostren postopek za odrasle: Odrasli, starejši od 18 let, morajo zdaj oblasti le obvestiti o nameravani spremembi tri mesece vnaprej. Sledi preprost postopek za izbiro novega spola, s tremi možnostmi, ki jih omogoča nemška zakonodaja. Po spremembi je eno leto onemogočeno kakršno koli nadaljnje spreminjanje ali razveljavitev.
  • Posebna pravila za mladoletnike: Za državljane med 14. in 18. letom starosti je potrebno soglasje staršev ali skrbnikov za spremembo imena ali spola. Če soglasje ni pridobljeno, se lahko mladoletniki obrnejo na družinsko sodišče, ki lahko preglasi odločitev staršev. Za otroke, mlajše od 14 let, morajo prošnjo vložiti starši ali skrbniki.
  • Pravice javnih prostorov: Javna mesta, kot so telovadnice in garderobe, še vedno lahko samostojno odločajo o tem, komu dovolijo dostop.

Zakon, ki začne veljati 1. novembra, je bil sprejet s končnim rezultatom glasovanja 374 proti 251. Kljub široki podpori zakona so bile razprave v parlamentu goreče in čustvene, kar odraža občutljivost teme v nemški družbi.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels