Nove EU izkaznice za invalide: Večja mobilnost, manj zapletov

Pravica do prostega gibanja in prebivanja v Evropski uniji (EU) je temelj evropskega državljanstva. Kljub temu se mnogi invalidi pri izkoriščanju te pravice v praksi soočajo s težavami. V odgovor na te izzive je bila predstavljena nova vseevropska invalidska izkaznica skupaj z posodobljeno parkirno izkaznico EU za invalide, ki invalidom omogočata lažje dokazovanje svojega statusa kjerkoli znotraj bloka.

Po podatkih Eurostata ima približno 101 milijon ljudi ali 27 odstotkov državljanov EU, starejših od 16 let neko obliko invalidnosti. V prizadevanju za olajšanje njihovega gibanja je osem držav EU — Belgija, Italija, Finska, Malta, Ciper, Estonija, Slovenija in Romunija — že od leta 2016 pilotno uvedlo evropsko invalidsko izkaznico. Bruselj je, navdušen nad uspehom poskusa, spodbudil njeno celovito uvedbo po vsej Uniji.

8. februarja letos sta Evropski parlament in Svet dosegla začasni dogovor o uradni uvedbi izkaznic. Poleg tega so se zakonodajalci dogovorili za posodobitev evropske parkirne karte za invalide s standardizirano zasnovo EU, kar naj bi zmanjšalo zmedo in goljufije, povezane s trenutno mešanico nacionalnih kart.

Dogovorjeno besedilo naj bi uradno sprejeli v Evropskem parlamentu in Svetu ter ga dali na glasovanje na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki bo potekalo od 22. do 25. aprila. Evropski invalidski forum je ta politični razvoj označil kot “veliko zmago”, a hkrati poudaril, da gre šele za prvi korak.

Več kot le olajšanje potovanja

Obe kartici bosta nadomestili nacionalne kartice, ki jih trenutno izdajajo lokalne oblasti. Po vložitvi vloge bodo izdani v devetdesetih dneh v fizični ali digitalni obliki, razen v primerih, ko so potrebni daljši zdravstveni pregledi. Prejem in podaljšanje evropske invalidske izkaznice bosta brezplačna, razen v primeru izgube ali poškodbe.

Imetniki kartic, ki potujejo v druge države EU, bodo imeli dostop do popustov pri lokalnem prevozu, pomoči pri vlakih in drugem javnem prevozu, znižanih ali ničelnih vstopnin, prednostnega dostopa in rezerviranega parkirišča. Nova pravila bodo zajemala tudi spremljevalno osebje za oskrbo ali živali za oskrbo. Tisti, ki nimajo dodatne podpore in potrebujejo več pomoči, lahko svoji kartici dodajo črko ‘A’, kar jim daje pravico do dodatne pomoči, ko se prikaže.

Ko se shemi pridruži ponudnik, kot je galerija ali muzej, dobijo imetniki kartic iz drugih sodelujočih držav enake pravice. Živa Rogelj, vodja izobraževanja v Narodni galeriji, je pojasnila, da se trudijo, da bi bila galerija čim bolj dostopna, “ne le brezplačnega vstopa za invalide, ampak tudi personalizirana vodenja ali brezplačne personalizirane ustvarjalne delavnice”.

Nekdanji paraolimpijec Primož Jeralič je po smučarski nesreči pri 24 letih ostal skoraj popolnoma paraliziran od pasu navzdol. Danes uporablja obe karti. “Invalid sem že približno 16 let in bilo je težko, zlasti ko sem potoval po Evropi, da bi se identificiral. Zdaj, ko sem imetnik invalidske kartice EU, me zlahka prepoznajo kot invalida,” je povedal za Euronews. “Na začetku moram reči, da me je bilo strah pokazati svojo invalidsko izkaznico. A sem bil res presenečen, saj je ta izkaznica prepoznavna po vsej Evropi. Veliko potujem, to izkaznico sem uporabljal v Belgiji, Italiji, Avstriji, Hrvaška in Nemčija, po vsej Evropi.”

Možni naslednji koraki

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) se zavzema za združitev obeh izkaznic v eno, da bi se izognili zapletom z lokalnimi oblastmi in invalidom omogočili manj stresno potovanje. “Želimo ozaveščati invalide. K kartici želimo pritegniti več ponudnikov. In nenazadnje upamo, da bosta EU-kartica in parkirna karta nekoč združeni v eno,” je povedal Gašper Oblak, predstavnik NSIOS.

Pieter Paul Moen, član EDC Fan Team v Belgiji, vseevropske prostovoljne organizacije, ki si prizadeva za boljšo vključenost invalidov, je za Euronews delil svoje izkušnje. Pieter ima avtizem in je povedal, da je policija včasih njegovo invalidnost zamenjala za pijanost. “Želimo, da to kartico uporabljajo tudi službe za nujno pomoč. Ko ste v panični ali stresni situaciji, lahko to kartico uporabite tudi, ko ste v stiku s policijo, rešilcem ali bolnišnico. Njegovo prizadetost lahko v tej situaciji dokažete zdravnikom ali medicinski sestri,” je svetoval.

Korak k boljši integraciji

Evropska komisarka za enakost Helena Dalli je pojasnila, da je kartica korak k boljši integraciji, vendar je priznala, da ima nekatere omejitve. “S to izkaznico bodo vse pravice, ki jih ima invalid v eni državi, na voljo vsem invalidom, ki obiščejo to državo, zato je to priznanje zelo, zelo, zelo pomembno. Seveda se moramo držati pogodb in ne moremo iti dlje od tega, kar smo storili, ker je potem to v pristojnosti držav članic. Je pa vsekakor izboljšanje tega, kar je zdaj,” je dejala.

EDF je več kot desetletje vlagal peticijo za invalidsko kartico EU. Medtem ko se organizacija strinja, da bodo nova pravila povečala ozaveščenost in sprejemanje, trdi, da kartice ne bodo olajšale stvari invalidom, ki se želijo za stalno preseliti v drugo državo članico. Invalidska izkaznica ne vključuje socialne varnosti, socialne pomoči in drugih socialnih prejemkov na podlagi stalnega prebivališča. Invalidi, ki se želijo dolgoročno preseliti v drugo državo, bodo izgubili pravico do prejemkov, povezanih s socialno varnostjo, v svoji domovini. Morda bodo morali čakati mesece ali celo leta, preden bodo nadomestila obdelana v novi državi stalnega prebivališča.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels