Nova zasnova plastičnih pokrovčkov na plastenkah za pijačo razburja potrošnike: Kaj je v ozadju?

Odpreti hladno kokakolo na vroč dan je eden največjih življenjskih užitkov, vendar bo to poletje ta izkušnja zaradi sprememb pri plastičnih steklenicah v Evropi nekoliko drugačna. Po novih pravilih EU bodo plastične steklenice opremljene z novimi pokrovčki, ki so pritrjeni na steklenico. Coca-Cola je ena prvih, ki je ta dizajn uvedla po vsej Evropi.

Nova zasnova vključuje dodatne plastične trakove, ki povezujejo pokrovček s steklenico, s čimer se zagotavlja, da bodo pokrovčki reciklirani skupaj s steklenico. Vodja Coca-Cole na Irskem, Agnese Filippi, je izjavila, da ta majhna sprememba lahko pomembno vpliva na zmanjšanje plastičnih odpadkov.

Vendar pa niso vsi zadovoljni z novo zasnovo. Potrošniki so se na družbenih omrežjih pritožili, da jih pokrovček med pitjem tišči v obraz in otežuje točenje pijače. Tudi Coca-Cola in drugi veliki proizvajalci pijač so sprva nasprotovali spremembi, saj so trdili, da bo povečala količino plastike in stroške za proizvajalce.

Nova pravila, ki so del direktive EU iz leta 2018, zahtevajo, da vse države članice do julija postopoma odpravijo zamaške za plastične steklenice pijač do treh litrov. Ohlapne pokrovčke so prepovedali kot del večjega načrta za boj proti plastičnim odpadkom, saj so eni izmed najbolj onesnažujočih plastičnih izdelkov na plažah in pogosto končajo v oceanih. Raziskovalci ocenjujejo, da je proizvodnja in sežiganje plastike leta 2019 v ozračje izpustilo več kot 850 milijonov ton toplogrednih plinov.

Novi plastični zamaški so le eden v nizu ukrepov EU za zmanjšanje plastičnih odpadkov. V skladu z novo zakonodajo bodo kmalu prepovedani tudi embalaža za sveže sadje in zelenjavo, toaletne potrebščine za male hotele in embalaža za hitro hrano.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik