Nova  vojaška pomoč za Ukrajino: 253 milijonov evrov iz ZDA, G7 načrtuje uporabo ruskega premoženja

ZDA so sporočile, da bodo Ukrajini zagotovile dodatnih 275 milijonov dolarjev (253 milijonov evrov) vojaške pomoči. Kijev pa se medtem trudi zadržati ofenzivo Moskve na vzhodu. Državni sekretar Antony Blinken je ta paket označil za “del naših prizadevanj za pomoč Ukrajini pri odvračanju ruskega napada blizu Harkova”. Blinken je poudaril, da je pomoč iz prejšnjih paketov že prispela do prvih bojnih črt. Nova pomoč bo prenesena čim hitreje, da jo bo ukrajinska vojska lahko uporabila za obrambo svojega ozemlja in zaščito ukrajinskega ljudstva.

Paket vključuje topniške raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), strelivo, prepotrebne topniške naboje, protitankovske sisteme Javelin in AT-4, protitankovske mine, taktična vozila, osebno orožje in strelivo. Washington je od ruske invazije februarja 2022 Ukrajini zagotovil skoraj 51 milijard dolarjev (47 milijard evrov) vojaške pomoči.

G7 (Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Združeno kraljestvo in Združene države) preučuje uporabo dohodka od zamrznjenih ruskih sredstev za pomoč Ukrajini. Po obsežni invaziji Moskve na Ukrajino leta 2022 je G7 zamrznila približno 300 milijard dolarjev (276 milijard evrov) ruskega premoženja. Finančni voditelji G7 so v osnutku izjave zapisali, da napredujejo v razpravah o možnih poteh za prenos izrednih dobičkov iz imobiliziranih ruskih državnih sredstev v korist Ukrajine.

Poljski zunanji minister poziva Evropo k ponovni oborožitvi

Poljski zunanji minister Radosław Sikorski je Evropo pozval, naj okrepi svojo obrambo. V pogovoru za The Guardian je dejal, da je dolgoročna ponovna oborožitev celine bistvena za preprečitev ruskih imperialnih ambicij. Pozval je k oblikovanju 5000-članske brigade vojakov EU. Dodal je, da bi Varšava lahko podprla vseevropsko shemo za spodbujanje ukrajinskih beguncev, da se vrnejo domov služit.

Sikorski je poudaril, da Poljska podpira ukrajinske napade na vojaške cilje v Rusiji in trdil, da bi moral Zahod prenehati omejevati, kar govori in počne v podporo Kijevu. Kljub temu so več drugih evropskih držav bolj previdnih, saj se bojijo, da bi ukrajinski napadi na rusko ozemlje z zahodnim orožjem lahko povečali napetosti in tvegali širšo vojno v Evropi.

Sikorski, ki je bil ključen pri vrnitvi Poljske v sklad z evropsko zunanjo politiko po osmih letih vladavine desničarske nacionalistične stranke Zakon in pravičnost, vztraja, da je krepitev obrambe ključna za varnost celine.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels