Nova pravila za turiste v Benetkah: Omejitve za vodnike in manjše skupine

V Benetkah so začela veljati nova pravila, ki prepovedujejo uporabo prenosnih zvočnikov za turistične vodnike in omejujejo število turistov v eni skupini na največ 25 oseb. Mestne oblasti so ukrepe uvedle z namenom omejitve vpliva prevelikega števila turistov na to italijansko mesto, so sporočili uradniki.

Benetke so zaradi svojih zgodovinskih predelov eno najbolj obiskanih krajev v Evropi, poroča BBC. Prekomerni turizem že vrsto let predstavlja resen problem za to mesto. Mestne oblasti so že na začetku leta uvedle dnevno vstopnico za obiskovalce, ki stane 5 evrov, leta 2021 pa so prepovedale pristajanje velikih križark v samem mestu.

Mesto, kjer danes živi nekaj več kot 250.000 prebivalcev, je leta 2019 obiskalo več kot 13 milijonov turistov. Čeprav se je število obiskovalcev od takrat zmanjšalo, strokovnjaki menijo, da bo v prihodnjih letih ponovno doseglo predpandemične ravni.

Benetke že dolgo doživljajo eksodus lokalnih prebivalcev, ki se izseljujejo zaradi strahu pred preplavljenostjo mesta s turisti. Po podatkih združenja meščanov Ocio je v zgodovinski četrti danes na voljo približno 49.000 ležišč za turistični najem, kar presega število prebivalcev v tem delu mesta.

Spremembe turističnih pravil so sledile opozorilom Unescovih strokovnjakov, da bi lahko Benetke uvrstili na seznam ogrožene svetovne kulturne dediščine zaradi vpliva podnebnih sprememb in množičnega turizma. Kljub temu se to ni zgodilo, saj je Unesco prepoznal prizadevanja mestnih oblasti za rešitev problematike, med drugim s postavitvijo protipoplavnih sistemov in ukrepi za zmanjšanje vpliva množičnega turizma na mesto in življenja prebivalcev.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Pixabay