Nova pokojninska reforma: Izhodišča brez spreminjanja delovne dobe

Vlada je na včerajšnji seji sprejela izhodišča za novo pokojninsko reformo, ki jih namerava predstaviti Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS). Podpredsednik vlade, Matej Arčon, je po seji na novinarski konferenci povedal, da vsebine izhodišč še niso javno razkrite, izpostavil pa je, da delovna doba pri pokojninski reformi ostaja nespremenjena.

Izhodišča so bila obravnavana interno, s ciljem njihove predstavitve ESS, za katero bo vlada prav tako imenovala usklajevalno skupino. Ta skupina bo zadolžena za usklajevanje stališč z ESS, je dodal Arčon. Poleg tega je Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, potrdil, da bo za upokojitev zadostovalih 40 let zavarovalne dobe.

Koalicija si po besedah ministra Mesca prizadeva za drugačen pristop pri oblikovanju delovne politike. Po sprejetju izhodiščnih točk, ki bodo predstavljene ESS, bo vlada začela s pripravo zakonodajnega gradiva, kar velja tudi za predvidene davčne spremembe.

Predsednik vlade Robert Golob je v torek organiziral srečanje socialnih partnerjev, na katerem so razpravljali o pripravi protokola za delo ESS. Mesec izraža upanje, da bodo socialni partnerji lahko začeli s sodelovanjem takoj po podpisu protokola, predvidoma že v maju.

Pokojninska in davčna reforma ostajata glavni prednostni temi vlade, čeprav konkretnejši detajli o predlogih še niso bili razkriti. Vlada z novo reformo cilja na stabilnost in pravičnost v pokojninskem sistemu, ob tem pa ohranja dosedanje pogoje glede delovne dobe za upokojitev.

Minister Mesec ob 30. letnici ESS-ja: Prihajata pokojninska in davčna reforma

V luči 30. obletnice Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so se na pobudo premierja Roberta Goloba zbrali predstavniki sindikatov, delodajalcev in vlade. Cilj srečanja je bil predvsem obuditev socialnega dialoga, ki je v zadnjih mesecih zastal.

“Z 99-odstotno gotovostjo si upam reči, da bodo izhodišča za pokojninsko reformo v sredo na vladi,” je izpostavil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Poudaril je, da bo temu sledilo pol leta socialnega dialoga in javne razprave… več tukaj.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik