Nova Microsoftova AI funkcija Recall vzbuja pomisleke glede zasebnosti

Najnovejša Microsoftova funkcija umetne inteligence, imenovana Recall, je povzročila skrb zaradi možnosti zlorabe v napačnih rokah. Novo orodje, predstavljeno ta teden, deluje kot osebni “časovni stroj” za računalnike z operacijskim sistemom Windows. Uporabnikom omogoča hitro iskanje vseh vsebin, ki so bile kdaj prikazane na zaslonu, kot so dokumenti, slike in spletna mesta. Namesto iskanja po ključnih besedah Recall redno shranjuje posnetke zaslona in jih za omogočanje semantičnega iskanja obdeluje z AI.

Funkcionalnost in skrb glede varnosti

Recall omogoča, da uporabniki prikličejo zgodovino svojega zaslona, kar je pomemben napredek za AI. Vendar pa to prihaja v času, ko industrija hitreje napreduje kot vladni regulatorji, podjetja in potrošniki, ki še vedno ugotavljajo, kako odgovorno uporabljati to tehnologijo.

Jen Golbeck, profesorica umetne inteligence na Univerzi v Marylandu, je izrazila zaskrbljenost glede zasebnosti, saj bi funkcija Recall lahko postala “nočna mora”, če bi naprava padla v napačne roke. Golbeck opozarja, da lahko ljudje pridobijo dostop do podatkov, tudi če uporabniki uporabljajo način brez beleženja zgodovine ali počistijo svojo zgodovino, saj Recall shranjuje vse posnetke zaslona.

Preiskava in reakcija regulatorjev

Neodvisni regulator Združenega kraljestva za varstvo podatkov, Urad informacijskega pooblaščenca (ICO), preiskuje Recall, da bi razumel zaščitne ukrepe za zasebnost uporabnikov. ICO je poudaril, da pričakujejo, da bodo organizacije transparentne glede uporabe podatkov in da bodo osebne podatke obdelovale le v obsegu, ki je potreben za dosego določenega namena.

Microsoft se ni takoj odzval na prošnjo za komentar. Izvršni direktor Satya Nadella je poudaril, da se posnetki zaslona nikoli ne zapustijo uporabnikovega računalnika in da je iskanje izvedeno lokalno. Uporabniki lahko med nastavitvijo naprave izberejo, ali bodo funkcijo vklopili, in lahko prilagodijo, katere aplikacije in spletna mesta bodo dostopna Recallu.

Možnost zlonamerne uporabe

Kljub zagotovilom o varnosti in zasebnosti, je Golbeck opozorila na možne primere zlorabe, kot so nadzor novinarjev, zaščita žrtev zlorabe, iskanje občutljivih zdravstvenih podatkov ali nadzor zaposlenih s strani delodajalcev. Meni, da tehnologija prepogosto nastaja brez upoštevanja zlonamerne uporabe.

Michela Menting, višja raziskovalna direktorica pri ABI Research, meni, da je funkcija “korak nazaj” za zasebnost. Argument, da hekerji potrebujejo fizični dostop za manipulacijo z Recallom, je po njenem mnenju kratkoviden, saj lahko akterji groženj najdejo načine za izkoriščanje takega orodja.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Freepik