NIJZ predlaga razširjeno brezplačno cepljenje za 2024

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ministrstvu za zdravje posredoval nov predlog programa cepljenja za prihodnje leto. V novem predlogu je med drugim izpostavljeno razširjeno brezplačno cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV), ki naj bi bilo na voljo tudi dečkom do 26. leta starosti, podobno kot je že za deklice.

Lanski program je že razširil brezplačno cepljenje proti HPV za dve dodatni generaciji dečkov iz 1. in 3. letnika srednjih šol. Za leto 2024 NIJZ predlaga, da se financiranje razširi tudi na cepivo proti noricam, ki naj bi v nacionalnem programu postalo brezplačno šele z letom 2025.

Prav tako NIJZ predlaga, da se razširi kritje cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja na odrasle, ki v tekočem letu dopolnijo 47 in 48 let. Ta ukrep je predlagan zaradi nizke precepljenosti med že upravičenimi odraslimi, ki dopolnjujejo 49 let.

Inštitut ima v načrtu tudi, da bi v prihodnje omogočil brezplačno cepljenje nosečnic s cepivom proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV), ko bo to cepivo na voljo v Sloveniji.

Sprememba v časovnici sistematskih pregledov je lani povzročila, da je bilo cepljenje proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju prestavljeno iz 3. v 2. razred osnovne šole. Zaradi tega bo potrebno v naslednjem šolskem letu izvesti cepljenje tudi v 4. razredu za tiste otroke, ki so letos v 3. razredu in še niso bili cepljeni.

Ministrstvo za zdravje še preučuje prejeti predlog, so sporočili za Slovensko tiskovno agencijo (STA).

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik