NIJZ pojasnil incident s cepivom v Mariboru

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je zanikal navedbe o cepljenju otrok s prevelikim odmerkom cepiva proti klopnemu meningitisu v eni izmed mariborskih ambulant. Incident, ki se je zgodil 12. maja lani, je vključeval sum medicinske sestre na preveliko količino cepiva Pfizer v injekcijski brizgi, namenjene odraslim. Kljub temu cepljenje ni bilo izvedeno, sestra pa je nemudoma prijavila reklamacijo. Državna agencija za zdravila, ki je prejela prijavo, ni izvedla odpoklica serije cepiva, kljub potrjenemu odstopanju pri tem odmerku, saj proizvajalec Pfizer ocenjuje, da odstop ni reprezentativen za celotno serijo in predstavlja majhno tveganje za prejemnike.

Po navedbah pediatra Denisa Baša, tudi če bi otrok prejel večji odmerek, “se ne bi nič zgodilo”, saj je bilo do leta 2005 običajno, da so otroci prejemali enake odmerke kot odrasli. Vendar pa bi lahko večji odmerek povzročil dodatne stranske učinke. Raziskava, ki je sledila, je pokazala, da je manjši odmerek enako učinkovit, zaradi česar so odmerek za otroke prepolovili. Baš je izpostavil, da je pomembno, da ljudje, ki izvajajo cepljenje, opazijo in prijavijo morebitna odstopanja.

NIJZ je sicer razdelil 28.168 odmerkov omenjenega cepiva, a smo do sedaj prejeli le omenjeno reklamacijo. Odstop na reklamiranem odmerku je proizvajalec potrdil, a je ocenil, da odstop ni reprezentativen za celotno serijo. Glede na ocenjeno majhno tveganje za prejemnike cepiva pristojni organ ni predlagal odpoklica cepiva. Ne glede na to, se je NIJZ vseeno odločil za preventivno zaustavitev distribucije cele serije tega cepiva.

NIJZ

NIJZ je iz previdnosti zaustavil distribucijo cele serije cepiva, čeprav niso prejeli drugih reklamacij glede odmerkov med razdeljenimi 28.168 odmerki. Starši niso bili obveščeni o potencialni težavi, saj do dejanskega cepljenja z napačnim odmerkom ni prišlo. Baš je dodal, da v svojih 15 letih prakse podobnih zapletov ni doživel, vendar se zaveda, da tveganje vedno obstaja, zato je pomembno sledenje jasnim protokolom.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Pexels