New York: Sodnik zavrnil Trumpovo prošnjo za odlog sojenja

Sodnik Juan Merchan iz New Yorka je v petek zavrnil prošnjo nekdanjega predsednika Donalda Trumpa za nedoločen odlog prihajajočega sojenja zaradi pranja denarja, ki naj bi se začelo v ponedeljek. Trump je trdil, da je predsojenska publiciteta izjemno pristranska proti njemu, kar bi lahko ogrozilo pravičnost postopka.

Trumpova pravna ekipa je zatrjevala, da je obsežno medijsko poročanje pristransko vplivalo na potencialne porotnike, še posebej na Manhattnu, kjer je bilo razpoloženje proti njemu izrazito močno. Vendar je sodnik Merchan odločil, da odlog za nedoločen čas “ni vzdržen.” Poudaril je, da je sam Trump znatno prispeval k javni pozornosti s stalnim napadanjem nasprotnikov preko “neusmiljenih medijskih objav.”

V svoji odločitvi je sodnik Merchan izpostavil, da Trumpova trenutna situacija zanj ni nova in da je vsaj delno sam kriv za njo. Tožilci so trdili, da bi bilo “perverzno” odložiti sojenje zaradi medijske pozornosti, ki jo je pritegnil sam. Prepričani so bili, da bi s temeljitim preverjanjem morebitnih porotnikov verjetno našli dovolj za pravično odločitev.

Sojenje se nadaljuje v ozračju visoke politične napetosti, saj se Trump, zdaj republikanski predsedniški kandidat, pripravlja na ponovni spopad z demokratskim predsednikom Joejem Bidnom 5. novembra. Biden je Trumpa premagal na volitvah leta 2020. Po besedah Stevena Cheunga, tiskovnega predstavnika Trumpove kampanje, se bo “predsednik Trump in njegova pravna ekipa še naprej borila proti temu sojenju in vsem drugim lovom na čarovnice.”

Sojenje se bo začelo v ozračju močnega političnega in medijskega zanimanja, pri čemer se tako obramba kot tožilstvo pripravljata na burno pravno bitko.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona