Sam Bankman-Fried, znan tudi kot SBF, obsojen zaradi ene največjih finančnih prevar

V New Yorku je bil Sam Bankman-Fried, bolj poznan pod kratico SBF in kot vodilni mož propadle borze kriptovalut FTX, obsojen na 25 let zaporne kazni. To sodbo je izrekel sodnik Lewis Kaplan po dvournem zaslišanju, na katerem je poudaril, da je Bankman-Fried zavestno storil kazniva dejanja, s katerimi je prizadel na tisoče nič hudega slutečih strank.

Bankman-Fried je bil obtožen kraje več kot 10 milijard dolarjev, kar predstavlja eno izmed najobsežnejših finančnih goljufij v zgodovini Združenih držav Amerike. Kljub izjavi na sodišču, da je FTX ob stečaju imel možnost takojšnjega vračila denarja strankam, tožilstvo trdi, da je s svojimi dejanji oškodoval ne le posameznike, ampak tudi celotno finančno skupnost.

Pred propadom je bila FTX ocenjena na impresivnih 32 milijard dolarjev. SBF pa je ustvaril javno podobo filantropa in inovatorja, ki je privabljala zvezdnike, politike in poslovneže. Ta podoba je zdaj popolnoma omadeževana. Razkritje obsega njegovih dejanj je v kripto industrijo prineslo veliko nezaupanja.

Sodnik Kaplan je izpostavil, da ne vidi potrebe po tem, da bi Bankman-Fried prestajal kazen v strogo varovanem zaporu, saj ne predstavlja fizične nevarnosti ali grožnje. Prav tako je poudaril, da bi zaradi svoje avtistične motnje in predhodno ustvarjene medijske podobe bil Bankman-Fried v takem okolju pretirano ranljiv. Kot del sodbe je Kaplan predlagal, da bi morala biti zaporna kazen prestajana v zavodu, ki je čim bližje območju zaliva San Francisco, da bi se omogočilo lažje družinske obiske.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels