Netanjahu je odobril vojaško operacijo v Rafi

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odobril vojaško operacijo v Rafi. Prizadevanja za zagotavljanje pomoči prebivalcem Gaze se nadaljujejo, pogajanja o prekinitvi ognja med Izraelom in Hamasom, ki so potekala v Katarju, pa se zdi, da so naletela na prepreko. Po poročanju egiptovskih uradnikov naj bi se pogajanja, ki so se zastala, nadaljevala že v nedeljo. Pogajanja bi pomenila priložnost za obnovitev dialoga med obema stranema prvič od začetka ramazana, svetega meseca za muslimane. Mednarodni posredniki so se trudili doseči šesttedensko premirje pred ramazanom, a Hamas je zavrnil vsak dogovor, ki ne bi privedel do trajne prekinitve ognja, stališče, ki ga Izrael ni sprejel.

Nedavni premiki obeh strani kažejo na možnost obnovitve pogajanj. Po poročanju dveh egiptovskih uradnikov je Hamas predlagal tristopenjski načrt za končanje spopadov. Načrt predvideva šesttedensko prekinitev ognja, med katero bi se izmenjalo talce in zapornike med obema stranema. Hamas naj bi v zameno za 50 zapornikov izpustil najmanj pet vojakinj, vključno z nekaterimi, obsojenimi na dolge kazni zaradi terorizma. Izraelske sile bi se umaknile z dveh glavnih cest in omogočile prost pretok pomoči ter vrnitev razseljenih Palestincev v severno Gazo. Ta območje je bilo močno prizadeto v spopadih, kar je povzročilo, da skoraj vsak tretji otrok, mlajši od dveh let, trpi za akutno podhranjenostjo.

Druga faza bi vključevala razglasitev trajne prekinitve ognja, medtem ko bi tretja faza omogočila izmenjavo trupel za umik izraelske blokade Gaze in začetek obnove. Netanjahu je ta predlog označil za “nerealističnega”, kljub temu pa se je strinjal s pošiljanjem izraelskih pogajalcev v Katar na nadaljnje pogovore. Pogajanja naj bi se nadaljevala, čeprav obstaja možnost njihovega premika.

Izraelska vlada je zavrnila poziv k trajni prekinitvi ognja

Izraelska vlada je zavrnila pozive k trajni prekinitvi ognja, vztraja namreč, da mora Izrael najprej doseči svoj cilj “uničiti Hamas”. Iz njegovega urada so sporočili, da je odobril vojaške načrte za napad na Rafah, najjužnejše mesto v Gazi. Mednarodna skupnost je opozorila na potencialno katastrofo, ki bi jo takšna operacija lahko povzročila, vendar Izrael trdi, da je njegov cilj uničenje bataljonov Hamasa. Več Palestincev je zbežalo v Rafah po izraelskem napadu na Gazo, ki je sledil napadu Hamasa na južni Izrael, v katerem je bilo ubitih 1200 ljudi.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je izrazil potrebo po “jasnem in izvedljivem načrtu” za zaščito nedolžnih v Rafi. Kljub temu načrt še ni bil predstavljen. Humanitarna situacija v Gazi je kritična, z UNICEF-ovim poročilom o akutni podhranjenosti skoraj vsakega tretjega otroka, mlajšega od dveh let, na izoliranem severu Gaze. Zdravstveno ministrstvo v Gazi, pod vodstvo Hamasa je poročalo o več kot 31.000 smrtnih žrtvah vojne, pri čemer ženske in otroci predstavljajo večino žrtev. Izraelska ofenziva je prizadela večino od 2,3 milijona prebivalcev Gaze, pri čemer četrtina prebivalstva trpi zaradi lakote.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: IDF X