Nemški kancler poziva Evropo k okrepitvi obrambe ne glede na izid ameriških volitev

Na letni varnostni konferenci v Münchnu je nemški kancler Olaf Scholz izpostavil potrebo po tem, da Evropa okrepi svojo obrambno strategijo, ne glede na rezultate prihajajočih predsedniških volitev v ZDA ali izida vojne v Ukrajini. V času naraščajoče zaskrbljenosti glede ameriške zavezanosti podpori Ukrajini in obrambi njenih evropskih zaveznikov je Scholzov poziv prišel kot ključen dogodek tridnevnega globalnega srečanja politikov, diplomatov in vojaških častnikov.

Nemčija, ki predstavlja največje gospodarstvo v Evropi, je že povečala svoje izdatke za obrambo na dva odstotka BDP, s čimer izpolnjuje cilje Nata. Načrtuje, da bo to raven izdatkov ohranila tudi v prihodnje. Scholz je poudaril, da se Nemčija skupaj s Francijo in Veliko Britanijo pogaja o razvoju natančnega orožja velikega dosega, kar je del prizadevanj za zagotovitev, da bo njihova strategija odvračanja ostala učinkovita.

Izjave nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je zagrozil, da ne bo branil zaveznikov v Natu, ki ne prispevajo zadostnih sredstev za obrambo, so v Evropi povzročile dodatno zaskrbljenost. Scholz je kritiziral Trumpovo stališče, izpostavil pomen Natove obrambne klavzule in poudaril, da je čezatlantska povezava še vedno močna.

Smrt Navalnega

Konferenco je zaznamovala tudi novica o smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, kar je vneslo dodatno težo v razprave. Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svojem nagovoru Evropi zagotovila, da sta z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom popolnoma predana ohranjanju moči Nata in podpori Ukrajini.

Na konferenci so sodelovali tudi visoki predstavniki EU, ZDA in Nata, med njimi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ameriški državni sekretar Antony Blinken in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Posebna pozornost je bila namenjena tudi razmeram na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na konfliktu med Izraelom in Hamasom.

Konferenca v Münchnu tako ostaja ključno zbirališče za oblikovanje mednarodnih obrambnih in varnostnih politik, kjer voditelji izražajo svoje poglede in iščejo skupne rešitve za globalne izzive.

[Vir: Hina]; Foto: Wikimedia_ www.stephan-roehl.de; Portal24