Nemčija želi zapreti hamburški islamski center povezan s Hezbolahom

Nemčija želi zapreti islamski center v Hamburgu. Center zaradi suma, da ga podpira libanonski Hezbolah že več mesecev preiskuje zvezni urad za zaščito ustavnega reda. Hezbolah je v Nemčiji prepovedan kot teroristična organizacija.

Mošeja v Hamburgu velja za podaljšek iranskih oblasti. Po dolgem oklevanju je mestna oblast prejšnji mesec podprla zaprtje šiitskega središča v Hamburgu, po napadu Hamasa na Izrael pa so poslanci vladajoče koalicije v Bundestagu ponovno pozvali k zaprtju.

Nemška Policija je v četrtek zjutraj opravila preiskavo 54 šiitskih islamskih centrov od Hamburga in Berlina do Bavarske. Cilj operacije je bil zagotoviti dokaze za morebitno prepoved združenj, za katere obstaja sum, da prejemajo neposredna navodila iz Irana in podpirajo Hezbolah.

Sedež operacije je bil Hamburg in tamkajšnja Modra mošeja oziroma Islamski center Hamburg (IZH), ki velja za postojanko iranskega režima, piše Die Welt. Po informacijah Spiegla je poleg centra v Hamburgu na udaru policije še pet islamističnih organizacij, med njimi tudi krovno zavezništvo šiitskih organizacij s sedežem v Berlinu. Domneva se, da je teh pet organizacij pod nadzorom šiitskega centra v Hamburgu, poroča javna televizija ARD.

Dejavnosti IZH “usmerjene v širjenje revolucionarnega koncepta iranskih vrhovnih voditeljev”

Zvezno ministrstvo za notranje zadeve je potrdilo akcijo v sedmih zveznih deželah. Ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da so dejavnosti IZH “usmerjene v širjenje revolucionarnega koncepta iranskih vrhovnih voditeljev”. 

Hamburški islamski center je osumljen delovanja v nasprotju z ustavno ureditvijo in idejo mednarodnega sodelovanja, piše v sporočilu za javnost. Nemške oblasti so preiskovale, ali IZH podpira dejavnosti libanonske teroristične organizacije Hezbolah, piše Die Welt. Spiegel medtem navaja, da so nemške oblasti mošejo v Hamburgu dolgo obravnavale kot postojanko iranskega režima in “pomemben iranski propagandni center v Evropi”.

Islamske prostore so preiskali v Berlinu, Hessnu, Severnem Porenju-Vestfaliji, Baden-Württembergu, Spodnji Saški in na Bavarskem. Notranja ministrica Nancy Faeser (SPD) je dejala, da je islamistična scena tarča “zlasti zdaj, ko se številni Judje počutijo posebej ogrožene”.

 “Ne toleriramo islamistične propagande ali antisemitskega in protiizraelskega hujskanja. Zdaj je še posebej pomembno, da smo zelo previdni in strogo ukrepamo. Zato odločno preiskujemo vsak utemeljen sum,” je dejala ministrica.

Sumi zoper Islamski center v Hamburgu so resni, trdi ministriva. Združba je že dlje časa pod nadzorom zveznega urada za varstvo ustavnega reda in jo uvrščajo med islamistične, pravi. Vsi nadaljnji pravni ukrepi, govorimo pa o prepovedi, morajo biti dobro pripravljeni. 

“Zato so bili potrebni obsežni iskalni ukrepi v sedmih zveznih državah,” je dejal minister Faeser. Ministrica je že mesece pod pritiskom, naj sprejme stroge ukrepe proti IZH, piše Die Welt. “Prej ko IZH kot celota izgine iz Hamburga, tem bolje. Danes smo veliko bližje temu,” je dejal Andy Grote (SPD), hamburški odbornik za notranje zadeve.

Poziv k zaprtju centra

Vladajoča večina v Bundestagu je pred letom dni pozvala k zaprtju centra v Hamburgu. Po terorističnem napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra je Bundestag soglasno pozval vlado, naj “prizadeva za zaprtje Islamskega centra v Hamburgu”. Vodja CDU Friedrich Merz in vodja poslanske skupine FDP Christian Dürr ter župan Hamburga Peter Tschentscher iz SPD so se zavzeli za prepoved centra v Hamburgu. Vodja Zelenih Omid Nouripour je IZH označil za “najpomembnejše vohunsko središče iranskega režima v Nemčiji” in ga obtožil vohunjenja za iranskimi opozicijskimi delavci v izgnanstvu, piše Spiegel.

Modra mošeja na Zunanjem Alsterju v Hamburgu, zgrajena v 60. letih prejšnjega stoletja, je že desetletja pod drobnogledom Zveznega urada za varstvo ustave. Že 30 let v letnem poročilu omenjajo IZH, društvo, ki upravlja mošejo, kot najpomembnejšo iransko podružnico v Evropi. Iranske verske oblasti veljajo za glavne sponzorje Hezbolaha, Hamasa in Islamskega džihada. Od letošnjega poletja je sodišče potrdilo, da se IZH lahko imenuje ekstremističen.

vir

Foto: Wikipedia

Portal24