Nemčija: Stanovanjska kriza ob praznih državnih nepremičninah

Nemčija se sooča s paradoksom, ki razkriva globoko stanovanjsko krizo v državi. Po najnovejših podatkih, ki jih je pridobila nemška tiskovna agencija DPA, več kot 360.000 kvadratnih metrov stanovanjskih površin, ki so v lasti države, ostaja neizkoriščenih. Odkritje prihaja v času, ko strokovnjaki opozarjajo na pomanjkanje približno 600.000 stanovanj po vsej državi.

Nedavno objavljene številke nemškega Ministrstva za finance v odgovoru na vprašanje poslanke Caren Lay iz levega političnega spektra, kažejo, da je med praznimi nepremičninami veliko takih, ki bi lahko bile hitro oddane najemnikom ali pa potrebujejo obnovo. V Berlinu samem državna agencija za nepremičnine (BIMA), ki je eden največjih lastnikov nepremičnin v Nemčiji, razpolaga s 18.000 kvadratnih metrov praznih stanovanjskih prostorov.

Problem se še poglablja s skoraj šest milijoni kvadratnih metrov “poslovnih in drugih nepremičnin” v državni lasti, od katerih je trenutno praznih okoli 2,8 milijona kvadratnih metrov. Od tega je približno 638.000 kvadratnih metrov nepremičnin označenih kot neuporabnih, medtem ko država načrtuje prodajo dodatnih 453.000 kvadratnih metrov.

Nekatera stanovanja niso uporabna

Ministrstvo za finance izpostavlja, da med praznimi stanovanji obstajajo tudi tista, ki zaradi nedavnih deložacij še niso bila oddana, kot tudi stanovanja, ki čakajo na obnovo. Nekatera od teh stanovanj pa dolgoročno niso uporabna, in sicer zaradi pomanjkanja potrebnih dovoljenj.

Caren Lay, predstavnik Levice, opozarja na odgovornost vlade, ki po njegovem mnenju ni izkoristila potenciala številnih praznih državnih nepremičnin. “Državni uslužbenci so prisiljeni tekmujejo na pregretem nepremičninskem trgu, zlasti v Berlinu,” je izjavil Lay, kar kaže na resnost situacije na nemškem stanovanjskem trgu.

Nemški svet strokovnjakov za nepremičnine še dodaja, da državi trenutno primanjkuje 600.000 stanovanj, kar poudarja nujnost iskanja rešitev za boljše upravljanje z obstoječimi stanovanjskimi viri. Razkritje takšnega obsega praznih in neuporabljenih državnih nepremičnin odpira vprašanja o strategijah vlade za naslovitev te pereče problematike.

[Vir: DPA]; Portal24; Foto: Freepik