Nemčija preiskuje razkritje vojaških razprav o pomoči Ukrajini

Nemške oblasti so se v središču pozornosti znašle zaradi zvočnega posnetka, ki je prišel na dan v Rusiji, in sprožil preiskavo. Posnetek vsebuje 38 minut vojaških razprav o možni dobavi raket dolgega dosega Taurus Ukrajini, kar je v nasprotju s prejšnjimi zavrnitvami Berlina glede take pomoči. Kancler Olaf Scholz je situacijo označil za “zelo resno zadevo”. Poudaril je, da oblasti zadevo preučujejo “zelo natančno, zelo intenzivno in zelo hitro”.

Nemčija se od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 sooča z dilemo o pošiljanju vojaške pomoči Kijevu, vključno z nemško-švedskimi križarskimi raketami Taurus. Slednje bi lahko Ukrajini zagotovile prepotrebno spodbudo v vojni proti Rusiji. Kljub temu pa je nemški bundestag januarja z večino glasov zavrnil to potezo zaradi zaskrbljenosti glede morebitnega maščevanja Moskve in strahu pred vlečenjem Nemčije neposredno v vojno.

Resno varnostno tveganje

Razkritje posnetka je osvetlilo tudi notranje razprave znotraj nemške vojske o tem, kako bi Ukrajina lahko uporabila rakete Taurus, kar kaže na kompleksnost odločitve o vojaški pomoči. Nemško ministrstvo za obrambo trenutno preiskuje, ali je Rusija prestregla komunikacije znotraj letalskih sil, kar bi pomenilo resno varnostno tveganje.

Medtem ko Nemčija ostaja druga največja dobaviteljica vojaške pomoči Ukrajini, za Združenimi državami, kjer so prizadevanja za večjo pomoč zastala, je razkritje posnetka vneslo dodatno negotovost v že tako zapleten mednarodni položaj. Kancler Scholz je bil dolgo časa pod pritiskom, da Ukrajini zagotovi rakete Taurus, ki imajo doseg do 500 kilometrov, a je doslej to zavračal, pri čemer je poudarjal željo pomagati Ukrajini brez vlečenja članice Nata v vojno.

Na mednarodni ravni je francoski predsednik Emmanuel Macron nedavno nakazal, da prihodnja napotitev zahodnih vojakov na terenu v Ukrajini ni izključena, kar je povzročilo hitro distanciranje Nemčije, Poljske in drugih zavezniških držav od njegovega predloga. To odraža zapletenost zavezniških odnosov in različne pristope k reševanju ukrajinske krize, ki ostaja v ospredju mednarodne politike.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay