Nemčija beleži padec BDP, grozi ji potencialna tehnična recesija

Nemčija, največje gospodarstvo v Evropi, je v četrtem četrtletju leta 2023 doživela 0,3 odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP). Padec pa sledi po dveh četrtletjih stagnacije. Zadnji podatek, objavljen v četrtek zjutraj, potrjuje skrbi o tehnični recesiji, ki jo opredeljujeta kot dve zaporedni četrtletji negativne rasti.

Analitiki so padec predvideli, pri čemer so opozarjali na višje cene, povišanje obrestnih mer in stroškov zadolževanja ter zmanjšano tuje povpraševanje, ki vpliva na gradbeništvo in predelovalne dejavnosti. Posebej so se zmanjšale bruto investicije v osnovna sredstva, ki so v zadnjem četrtletju upadle za 1,9 odstotka, z izrazitim padcem naložb v stroje in opremo (3,5 odstotka).

Kljub temu je bilo nekaj svetlih točk. Zasebna potrošnja se je povečala za 0,2 odstotka, kar pomeni rahlo izboljšanje v primerjavi s stagnacijo v tretjem četrtletju. Javna poraba se je prav tako povečala za 0,3 odstotka, čeprav je to manj kot 1,1-odstotna rast v prejšnjem četrtletju.

Letna primerjava kaže, da je BDP v četrtem četrtletju zabeležil padec za 0,2 odstotka. Slednje je sicer skladno s tržnimi pričakovanji, a kljub temu slabše od -0,3 odstotka, zabeleženega v tretjem četrtletju 2023. Za celotno leto 2023 se je nemški BDP zmanjšal za 0,3 odstotka, kar kaže na izzive, s katerimi se sooča nemško gospodarstvo.

Zakaj se nemška gospodarska rast upočasnjuje?

Strokovnjaki upočasnitev gospodarske rasti pripisujejo zmanjšani gradbeni dejavnosti in padcu industrijskega povpraševanja iz tujine. Trend je posledica več dejavnikov, med katerimi prevladujejo previdnost v tujih izdatkih zaradi dolgotrajnih posledic pandemije, kot tudi povišane hipoteke in stroški izposojanja. Občutno zvišanje obrestnih mer v ključnih gospodarstvih, kot sta Evropska unija in ZDA, pa je povzročilo zadrževanje ali celo odložitev naložb v nove gradbene projekte. Veliko teh projektov se financira z dolgom, kar dodatno povečuje pritisk na sektor.

Poleg tega Nemčija beleži porast industrijskih akcij, ki prizadenejo več sektorjev, vključno s kmetijstvom, ki se sooča z ukinitvijo subvencij za dizelsko gorivo. To je sprožilo val protestov med kmeti po vsej državi. Nemire doživlja tudi letalska industrija. Nemški nacionalni letalski prevoznik Lufthansa je namreč zaradi stavk prisiljen odpovedati do 80 odstotkov svojih letov. Te težave dodatno obremenjujejo nemško gospodarstvo, ki se že sooča z negotovostmi.

Carsten Brzeski, globalni vodja makro sektorja pri ING, je za Telegraph povedal, da pričakujejo nadaljevanje trenutnega stanja stagnacije in plitke recesije. “Tveganje, da bo leto 2024 še eno leto recesije, se je očitno povečalo,” je dodal Brzeski. Povedano pa nakazuje na dolgoročne izzive, s katerimi se bo morda moralo soočiti nemško gospodarstvo.

[Vir: Euronews]; Portal24