Nekdanja izvršna direktorica TikToka vložila tožbo zaradi diskriminacije

Nekdanja izvršna direktorica blagovne znamke in kreative pri TikToku, Katie Puris, je proti družbi in njenemu matičnemu podjetju ByteDance vložila tožbo. Puris v tožbi trdi, da je bila nepravično odpuščena, in sicer zaradi spolne in starostne diskriminacije ter pomanjkanja “poslušnosti in krotkosti”. Tožba, vložena na zveznem sodišču v Manhattnu, izpostavlja trditev Puris, da je bila tarča maščevalne odpustitve. Puris naj bi bila odpuščena po tem, ko je izrazila zaskrbljenost glede internih politik podjetja.

Puris, ki se je TikToku pridružila konec leta 2019, trdi, da je bila odpustitev v letu 2022 posledica njenih pritožb glede spolne in starostne diskriminacije znotraj podjetja. Med drugim navaja incident spolnega nadlegovanja na podjetniškem dogodku, ki naj bi bil slabo obravnavan. Prav tako je izrazila razočaranje nad odzivom podjetja.

V tožbi so podrobno opisane situacije, v katerih naj bi Puris doživela negativno obravnavo s strani vodstva ByteDance, vključno s kritiko predsednika podjetja Lidonga Zhanga zaradi njenega načina vodenja predstavitev in promoviranja uspehov svoje ekipe. Zhang naj bi menil, da takšno vedenje ni primerno, saj od žensk pričakuje skromnost in ponižnost.

Prav tako tožba izpostavlja komentarje takratnega izvršnega direktorja Yiminga Zhanga o preferenci zaposlovanja mlajših oseb brez izkušenj, ki so starejšim osebam, kot je Purisova, ki je bila takrat blizu svojega 50. leta, pripisovali manjšo pripravljenost na spremembe, manj inovativnosti in počasnost.

Purisova je pred odpustitvijo prejela pozitivne ocene uspešnosti in bila celo povabljena na srečanja s predsednikom ByteDance. Kljub temu trdi, da je bila njena odpustitev prikazana kot rezultat “razlogov uspešnosti”, kar zavrača kot neutemeljeno. TikTok in ByteDance nista komentirala obtožb, ki so bile izpostavljene v tožbi.

[Euronews]

Foto: Pixabay;

Portal24