Nega kože: Kdaj in zakaj uporabiti zaščitni faktor

Ozonska plast se tanjša, sončni žarki pa so vse bolj neusmiljeni do naše kože. V luči teh sprememb ni več vprašanje, ali bi morali uporabljati zaščitni faktor, temveč kako in kdaj ga uporabiti, da bomo najbolje zaščitili našo kožo. Zaščitni faktor ni zgolj dodatek k poletnim avanturam na plaži, ampak ključni element dnevne nege kože, ki varuje naše zdravje in mladostni videz.

Kaj je zaščitni faktor?

Zaščitni faktor, znan tudi kot SPF (Sun Protection Factor), je merilo, ki označuje stopnjo zaščite pred UVB žarki, ki povzročajo sončne opekline. Ne označuje pa neposredno zaščite pred UVA žarki. UVA žarki pa so odgovorni za staranje kože in morebitne poškodbe DNK v kožnih celicah. ZF se nanaša na teoretično podaljšanje časa, ki ga lahko preživite na soncu brez opeklin. Na primer, ZF 30 pomeni, da lahko na soncu teoretično ostaneš 30-krat dlje brez opeklin kot brez zaščite. Na trgu so na voljo različni tipi ZF, od kemičnih, ki absorbirajo UV žarke, do mineralnih, ki fizično odbijajo sončno svetlobo. Izbor primernega ZF je odvisen od tipa kože, aktivnosti na prostem in posebnih zdravstvenih potreb.

Zakaj je uporaba zaščitnega faktorja ključnega pomena?

Uporaba ZF je ključna iz več razlogov. Najprej, zaščita pred UVA in UVB žarki preprečuje takojšnje poškodbe, kot so sončne opekline, in dolgoročne učinke, vključno s prezgodnjim staranjem kože, poškodbami DNK in povečanim tveganjem za razvoj kožnega raka. Redna uporaba ZF lahko znatno zmanjša te tveganja. Poleg tega, ohranjanje zdrave kože s pomočjo ZF prispeva k splošnemu dobremu počutju in samozavesti.

Kdaj je pravi čas za uporabo zaščitnega faktorja?

Pravi čas za uporabo ZF ni omejen le na poletne mesece ali dni preživete na plaži. Zaščitni faktor bi moral biti del vaše dnevne rutine nege kože, ne glede na letni čas ali vremenske razmere. UV žarki lahko prebijajo oblake in steklo, kar pomeni, da je vaša koža izpostavljena tveganju tudi v oblačnih dneh ali med vožnjo avtomobila. Pred odhodom na prosto nanesite ZF in ga ponovno nanašajte vsake 2 do 3 ure, še posebej, če se potite ali plavate.

Kako pravilno uporabljati zaščitni faktor?

Za maksimalno zaščito je pomembno, da ZF pravilno uporabljate. To pomeni, da nanesete dovolj kreme – za odraslo osebo približno eno žlico za celo telo – in ne pozabite na območja, kot so ušesa, vrat, zadnji del kolen in stopala. ZF nanesite 15 do 30 minut pred izpostavljenostjo soncu, da se lahko ustrezno vpije v kožo. Ne pozabite tudi na ponovno nanašanje, zlasti po kopanju, brisanju z brisačo ali prekomernem potenju.

Portal24; Foto: Freepik