Ne le Grki in Italijani, s prekomernim turizmom imajo težave tudi Hrvatje

V zadnjem času je Medulin, ena najbolj turistično razvitih občin na Hrvaškem, pod velikim pritiskom množičnega turizma. Krajevni prebivalci in oblast se soočajo z izzivi, ki jih prinaša prekomerna gradnja in urbanizacija. Poleg nezakonitih gradenj Medulin pesti tudi obsežna gradnja stanovanj, ki niso ustrezno načrtovana. Prebivalci so nezadovoljni, saj menijo, da oblasti ne za omejevanje te problematike ne naredijo dovolj.

“Skoraj vse je na novo zgrajeno, a brez pravega premisleka. Kot domačin nimam nič od tega. Večina novih stanovanj je v lasti tujcev, gre za ogromne in netipične stanovanjske hiše. Arhitektura je neskladna z okoljem,” je povedala Blanka iz Medulina.

Podobno mnenje deli tudi Vesna iz Medulina: “Prevelike hiše, nič dobrega. Ni ljudi, ni trgovin, ni parkirišč. Kako naprej?”

Občinski svetniki navajajo, da so že leta 2021 s pravnimi akti prepovedali gradnjo povezanih stanovanjskih enot. Vendar je občina takoj po objavi novega pravilnika prejela 97 novih vlog za gradbena dovoljenja, ki so jih morali izdati po starem pravilniku. Tako se gradnja v Medulinu nadaljuje, občina pa se bori z investitorji.

Sanja Folo, vodja urejanja prostora v občini Medulin, je povedala: “S grožnjami se srečujem skoraj vsakodnevno. Če poskušaš investitorje usmeriti k spoštovanju prostorskih in urbanističnih načrtov, se pojavljajo grožnje. Do danes jih nisem prijavila, bomo pa videli, kaj bo jutri.”

Mihael Idžaković, direktor turistične skupnosti Medulin, je poudaril, da Medulin ni bil obnovljen. “Ena tretjina celotne občine je pod različnimi naravovarstvenimi režimi, kar je glavni razlog za obisk. Vendar se pojavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bomo še naprej posegali v prostor,” je dejal.

Protesti proti množičnemu turizmu že potekajo v številnih evropskih turističnih destinacijah, od Tenerifov do Mallorce in Barcelone do Benetk. Ni nemogoče, da ta trend doseže tudi Hrvaško, če se razmere ne izboljšajo.

[Vir: HTV]; Portal24; Foto: Pexels/fotografija je simbolna