Nato razpravlja o 100 milijard evrov vrednem vojaškem paketu za Ukrajino

Zunanji ministri Nata se bodo danes sestali, in sicer, da bi razpravljali o dolgoročni vojaški podpori Ukrajini, vključno s petletnim paketom v vrednosti 100 milijard evrov, ki bi Kijevu zagotovil podporo v primeru, da bi Donald Trump ponovno zasedel položaj v Beli hiši. Predlog generalnega sekretarja Nata, Jensa Stoltenberga, predvideva, da bi zahodno zavezništvo prevzelo večjo vlogo pri koordinaciji dobave orožja, streliva in opreme Ukrajini. Načrt bo v Bruslju predstavljen na dvodnevnem zasedanju, ki sovpada s 75. obletnico Nata in pripravami na vrh, ki bo julija potekal v Washingtonu.

Zasedanje bo priložnost za oceno pripravljenosti evropskih zaveznikov, da podprejo Ukrajino v vojni proti Rusiji, še posebej v luči blokade paketa vojaške pomoči v vrednosti 60 milijard dolarjev v ameriškem kongresu. Po predlogih bi Nato prevzel koordinacijo vojaške pomoči od skupine Ramstein, ad hoc koalicije pod vodstvom ZDA, če bi Trump zmanjšal podporo Ukrajini ob morebitni vrnitvi na predsedniško mesto.

Za odločitev je potrebno soglasje vseh članic

Nato se doslej ni osredotočal na bojno podporo Ukrajini, da bi se izognil stopnjevanju napetosti z Rusijo, kljub temu pa so njegove članice na dvostranski ravni Kijevu zagotovile več milijard dolarjev vojaške pomoči. Zavezništvo vztraja, da Ukrajina med trajanjem vojne ne more postati njegova članica, vendar odpira možnost za njeno prihodnje članstvo.

Glede na to, da se odločitve v Natu sprejemajo s soglasjem 32 članic, so pogovori o predlogu še v zgodnji fazi, pri čemer ni jasno, ali bo paket sprejet in kako bo financiran. Srečanje poteka tudi v času, ko zavezništvo išče naslednika Jensa Stoltenberga, ki je na položaju generalnega sekretarja skoraj desetletje. Za njegovega naslednika je močno podprtega nizozemskega premierja Marka Rutteja, čeprav mu nekatere države, kot sta Madžarska in Romunija, nasprotujejo zaradi različnih političnih razlogov. Kljub temu so nekateri diplomati optimistični, da bo Rutte na koncu izbran za to pomembno vlogo.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels