Naložbene priložnosti v letu 2024: Kam bodo vlagali bogati?

Na naložbe po vsem svetu v letu 2024, čaka 483 milijard dolarjev (443,5 milijarde evrov). Analitiki se sprašujejo, v katerih sektorjih bo t.i. pameten denar našel največ priložnosti. V zadnjem letu je bilo na dan zabeleženo povprečno 70 novih izjemno bogatih vlagateljev. Trend rasti ne kaže znakov upočasnjevanja, kar nakazuje na stalno širitev elitnega kroga globalno premožnih.

Knight Frank, priznano nepremičninsko svetovalno podjetje, v svojem zadnjem poročilu navaja, da se je svetovno izjemno bogato prebivalstvo v letu 2023 povečalo za 4,2 odstotka. Napovedi kažejo, da naj bi se število teh posameznikov v naslednjih petih letih povečalo za 28 odstotkov. Trenutno število posameznikov z izjemno visoko neto vrednostjo (UHNWI), ki znaša 30 milijonov dolarjev ali več, je naraslo na 626.619.

Severna Amerika in Bližnji vzhod vodita z največjo letno rastjo bogatih posameznikov, z 7,2 odstotka oziroma 6,2 odstotka naraščanjem. Po drugi strani je Evropa zabeležila skromno rast, vendar ostaja dom za en odstotek svetovno najbogatejših. Edina izjema je Latinska Amerika, kjer je število bogatih upadlo za 3,6 odstotka.

Lani je bilo zaradi energetskih, gospodarskih in geopolitičnih pretresov skupno premoženje najbogatejših zmanjšano za 10 bilijonov dolarjev. Kljub temu so povečane naložbe v delnice, pričakovanja nižjih obrestnih mer, in močna uspešnost ameriškega gospodarstva letos pomagale bogatim postati še bogatejši. Bailey iz Knight Frank poudarja, da je povpraševanje po nepremičninah med UHNWI posamezniki še vedno izjemno visoko, s čimer se potrjuje, da je sektor nepremičnin še vedno ključni trg za vlaganja.

Kam vlagajo bogati?

Leto 2024 obeta velike naložbene priložnosti, kljub upočasnitvi svetovnega gospodarstva, saj se napoveduje, da bo svetovni BDP znašal približno 2,9 odstotka, kar je manj od 3,1 odstotka v preteklem letu. Skupaj bo za naložbe na razpolago 483 milijard dolarjev (443,5 milijarde evrov), s poudarkom na strateških sektorjih, kot so tehnologija, energija in obramba.

Po letih visokih obrestnih mer, ki so močno vplivale na trg, poročilo kaže, da bi lahko leto 2024 zaznamovalo okrevanje nepremičninskega trga. Stanovanjski trg naj bi bil kot trg poslovnih nepremičnin (CRE) manj prizadet, kar ponuja upanje za investitorje, ki iščejo stabilnost.

Več kot petina globalnih izjemno bogatih posameznikov (UHNWI) načrtuje nakup stanovanjske nepremičnine leta 2024. Zanimivo je, da kljub težavnim tržnim razmeram vrednost vrhunskih nepremičnin, ki predstavljajo najdražje objekte na posameznih lokacijah in so na splošno opredeljene kot 5 odstotkov najboljših na trgu po vrednosti, še naprej raste. V letu 2023 je bila rast teh vrhunskih nepremičnin ocenjena na 3,1 odstotka.

Medtem ko je trg poslovnih nepremičnin doživel težko leto 2023, ko se je obseg naložb zaradi visokih stroškov dolga zmanjšal za skoraj polovico, poročilo napoveduje izboljšanje. Bližnjevzhodni in azijski vlagatelji kažejo velik apetit za nakup poslovnih nepremičnin, kar lahko sproži ponovno oživitev v tem segmentu. “Nižje vrednosti, nižje obrestne mere in nekaj prisilne prodaje bodo omogočili težko pričakovano izboljšanje obsega naložb,” je zapisano v poročilu Knight Frank.

Vpliv umetne inteligence

Poročilo za prihodnje leto napoveduje, da bo približno 40 odstotkov izdatkov podjetij za IT usmerjenih v projekte, povezane z umetno inteligenco (AI). Ta premik bo verjetno vplival na nekatere vrste poslovnih nepremičnin, zlasti na podatkovne centre in specializirane pisarniške prostore. Zaradi naraščajočega povpraševanja po energetsko učinkovitih rešitvah se pričakuje znaten porast povpraševanja po podatkovnih centrih, zlasti v bližini stroškovno učinkovitih virov energije. Povpraševanje po specializiranih pisarniških prostorih za raziskave se bo prav tako povečalo, predvsem v bližini univerz in tehnoloških središč.

Umetna inteligenca postaja ključni dejavnik na trgu vrhunskih pisarn, saj omogoča izboljšave v energetski učinkovitosti, nadzoru podnebja in varnosti.

Skoraj dve tretjini najbogatejših na svetu (UHNWI) zdaj postavlja trajnost kot ključni dejavnik pri svojih naložbah v poslovne nepremičnine, v prizadevanjih za zmanjšanje svojega ogljičnega odtisa. Podnebne spremembe na nepremičninski trg vplivajo na več načinov, vključno s spremenjenimi donosnostmi v kmetijskih in turističnih regijah ter povečanimi zavarovalnimi premijami zaradi naravnih nesreč. Vse več najemnikov in investitorjev išče nepremičnine na območjih z nizkim tveganjem in visoko energetsko učinkovitostjo. Tehnologije, ki omogočajo pripravo, prilagoditev in okrevanje po klimatskih nevarnostih, postajajo ključne za lastnike nepremičnin.

Kljub rekordni prodaji posameznih predmetov v letu 2023, nekatera luksuzna sredstva, kot so redki viskiji, klasični avtomobili, torbice in pohištvo, beležijo upad. Nasprotje temu so umetnine, nakit in ure, ki še vedno rastejo, čeprav pričakovana nestanovitnost trga ostaja izziv. Pričakuje se, da bo število bogatih posameznikov globalno do leta 2028 naraslo za 28,1 odstotka, z večjo rastjo iz Azije, predvsem iz Indije in Kitajske. Delež žensk med najbogatejšimi se povečuje, kar napoveduje še večjo vključenost in rast v prihodnjih letih.

Zavrnitev odgovornosti

Informacije, ki so podane v tem prispevku, so namenjene zgolj splošnim informativnim namenom in ne predstavljajo strokovnega finančnega svetovanja. Pred sprejetjem kakršnih koli finančnih odločitev se posvetujte z usposobljenim finančnim svetovalcem ali drugim strokovnjakom, prepričajte, da so informacije primerne za vaše okoliščine. Avtorji in izdajatelji tega prispevka ne prevzemajo odgovornosti za posledice, ki bi lahko nastale zaradi uporabe teh informacij. Vse odločitve, ki temeljijo na informacijah iz tega dokumenta, sprejmete na lastno odgovornost.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik