Muskova kontroverznost vpliva na prodajo Tesle

Elon Musk, lastnik Tesle, je zaradi svojih spornih izjav, tvitov in političnih stališč pogosto v središču pozornosti, kar močno vpliva na podobo podjetja. Po podatkih podjetja Caliber, specializiranega za tržne informacije, je februarja 2024 zanimanje za nakup vozil Tesla drastično padlo. “Rezultat upoštevanja” Tesle, ki ga meri Caliber, je padel na 31 odstotkov, kar predstavlja 8 odstotno zmanjšanje od januarja in drastičen padec od novembra 2021, ko je bilo zanimanje na rekordni ravni, in sicer 70 odstotno. V primerjavi s tem so druge znamke avtomobilov višjega cenovnega razreda z električnimi in plinskimi možnostmi, kot so BMW, Mercedes-Benz in Audi, v istem obdobju beležile rezultate upoštevanja med 44  in 47 odstotki.

Težave se stopnjujejo

Težave za Teslo se stopnjujejo, saj je podjetje nedavno povišalo cene svojega modela Y, in sicer za 1000 dolarjev, kljub temu da je bil ta model v Evropi leta 2023 z več kot 250.000 registracijami najbolje prodajan avto. Tesla hkrati znižuje cene na Kitajskem, da bi ostala konkurenčna domačim proizvajalcem električnih vozil, kot je BYD, kar ji je lani omogočilo močno prodajo. Kljub temu analitiki pričakujejo, da bo Tesla v prvem četrtletju 2024 poročala o padcu prodaje, ki je najverjetneje posledica zmanjšane potrošnje in težav z dobavo. Cene delnice podjetja so v prvih treh mesecih leta padle za približno 30 odstotkov, kar je Musku bogastvo znižalo za okoli 40 milijard dolarjev.

Muskova vpletenost v polemike, še posebej po prevzemu platforme družbenih medijev X, prej znanega kot Twitter, kjer je bilo ponovno aktiviranih več problematičnih računov, vključno z računi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in raperja Yeja, dodatno škodi ugledu Tesle. Muskova odločitev o prepovedi računov znanih novinarjev ter nedavna sodna razglasitev njegovega 55,8 milijarde dolarjev vrednega plačilnega paketa za Teslo za “pretiranega” le še dodatno potencira vprašanja o njegovem vplivu na podjetje. Ta serija kontroverz in pravnih težav ni samo vplivala na Muskov osebni status, ampak postavlja pod vprašaj tudi prihodnost Tesle na trgu električnih vozil.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay

Za celoten članek kliknite: https://portal24.si/muskova-kontroverznost-vpliva-na-prodajo-tesle/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=muskova-kontroverznost-vpliva-na-prodajo-tesle