Množični protesti proti “skrajni” desnici po vsej Franciji

V Parizu in drugih mestih po Franciji je proti desnemu Nacionalnemu shodu (RN) pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami na tisoče ljudi protestiralo. V Parizu se je po navedbah policije zbralo 75.000 ljudi, medtem ko sindikat CGT navaja 250.000 udeležencev. Po vsej državi je skupno število protestnikov doseglo 640.000, medtem ko policija ocenjuje, da jih je bilo 217.000.

Protestni pohod v Parizu se je začel ob 14. uri v osrednjih delih mesta. Cecilia Lormeau, 34-letna učiteljica, je povedala, da namerava glasovati za Ljudsko fronto, zavezništvo levih strank, in dodala: “Pomembno je pokazati, da smo mobilizirani in da RN ni večina ljudi.”

Ob robu več protestov je prišlo do spopadov med protestniki in policijo, pri čemer je nastala materialna škoda. Policija je v Parizu aretirala sedem ljudi. Demonstracije so predvidene tudi za nedeljo.

Mathilde Panot, vodja poslanske skupine francoske levice, je na čelu pariških protestov dejala: “Ali je to skrajna desnica ali pa smo to mi.” Predsednik Emmanuel Macron je razpisal predčasne parlamentarne volitve, ki bodo potekale v dveh krogih 30. junija in 7. julija, potem ko je RN premagal njegovo sredinsko zavezništvo na nedavnih volitvah v Evropski parlament.

Javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago RN Prve javnomnenjske raziskave napovedujejo, da bi RN lahko zmagal na volitvah in sestavil naslednjo vlado. Anketa OpinionWay-Vae Solis, objavljena v soboto, napoveduje, da bo RN vodila v prvem krogu parlamentarnih volitev s 33 odstotkov glasov, medtem ko naj bi Ljudska fronta dosegla 25 odstotkov, Macronov sredinski tabor pa 20 odstotkov. Dve anketi kažeta, da levica ne zaostaja veliko za RN in je pred Macronovo skupino.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Portal24