Mnoga evropska smučišča so se februarja ustavila

Evropa se sooča z nenavadno toplo zimo, ki je močno prizadela številna smučišča po celini. Zaradi rekordno visokih temperatur so mnoga priljubljena smučarska središča ostala brez zadostnih količin naravnega snega, kar je povzročilo ustavitev delovanja žičnic in snežnih topov. To je posebej presenetljivo v času, ki je običajno na vrhuncu zimske sezone, ko bi morale biti gore pokrite z debelo plastjo snega.

V Franciji, Avstriji in Bosni so nekatera letovišča doživela šokantno pomanjkanje snega, zaradi česar so se veliki deli gora znašli skoraj povsem brez bele odeje. V Saint-Colomban-des-Villards, priljubljenem francoskem letovišču, so se žičnice popolnoma ustavile, saj so temperature dosegle do 13°C, kar je precej nad povprečjem za ta čas leta. Podobno situacijo so zabeležili tudi v Artousteju v Atlantskih Pirenejih in v tirolskem smučišču Mutterer Alm v Avstriji, kjer so bile naprave začasno zaprte zaradi pomanjkanja snega.

Bosna je občutila posebej boleč udarec, saj je letos praznovala 40-letnico gostovanja zimskih olimpijskih iger v Sarajevu. Načrtovana tekma evropskega pokala v smučarskem superveleslalomu na Bjelašnici je bila odpovedana, smučarji pa so morali svojo opremo do žičnic vleči po blatu.

Ne delajo niti snežni topovi

Pomanjkanje snega je prizadelo tudi delovanje snežnih topov, ki so ključnega pomena za vzdrževanje smučarskih prog v letoviščih brez zadostne količine naravnega snega. Topovi so bili ustavljeni v več letoviščih, vključno z goro Terminillo v Italiji in Leysinom v Švici, saj so bile temperature previsoke za njihovo učinkovito delovanje.

To izjemno toplo vreme je del širšega trenda globalnega segrevanja, ki planet ogroža s “pospešeno” hitrostjo. Znanstveniki opozarjajo, da bi lahko bila letošnja zima najtoplejša od začetka merjenj, kar kaže na potencialno dolgotrajno “veliko taljenje” na evropskih smučiščih. Trenutno dogajanje je delno posledica naravnega pojava El Niño, ki prinaša toplejše vode in višje temperature. Kljub temu upanje ostaja, da bo naslednji El Niña prinesel hladnejše vreme, ki bi lahko ublažilo težave s pomanjkanjem snega v priljubljenih smučarskih destinacijah.

Ljubitelji zimskih športov in upravljavci smučišč so zdaj postavljeni pred izziv, kako se prilagoditi spreminjajočim se podnebnim razmeram, ki ogrožajo tradicionalno zimsko sezono. Razmere kličejo po nujnem ukrepanju in iskanju trajnostnih rešitev, ki bodo omogočale ohranjanje smučarske industrije in športa v obdobju, ko se planet sooča z eno največjih podnebnih kriz v zgodovini človeštva.

[Vir: Euronews]; Portal24