Ministrica Fajon: Slovenija bo izpolnila obveznosti do Nata in Ukrajine

Zunanja ministrica Tanja Fajon je dan pred začetkom vrha ob 75. obletnici Severnoatlantskega zavezništva v Washingtonu potrdila, da bo Slovenija izpolnila svoje obveznosti do zveze Nato in za pomoč Ukrajini. Vrh zavezništva, ki poteka v znamenju vrste pomembnih odločitev za varnost v Evropi, poudarja enotnost zavezništva, njegovo odvračalno vlogo in krepitev obrambnih zmogljivosti, pri čemer bo ključno nadaljevanje finančne in vojaške podpore Ukrajini.

Ministrica Fajon je, po prihodu iz obiska v Braziliji, izpostavila prizadevanja Slovenije, da do leta 2030 zagotovi dva odstotka BDP-ja za obrambo. Pogajanja o potrditvi nadaljnje pomoči Ukrajini in njenem približevanju Natu še potekajo, del sklepne deklaracije vrha pa bo predstavljen v četrtek. Ministrica je omenila, da bosta ameriški predsednik Joe Biden in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v sredo gostila vrh z voditelji držav, ki so podpisale varnostne sporazume z Ukrajino, kar vključuje tudi povabilo za Slovenijo.

“Vrh se začenja v znamenju novega grozljivega napada ruskih sil na Ukrajino, ki ga je naše ministrstvo odločno obsodilo. Gre za očitno hudo kršitev mednarodnega humanitarnega prava, in to se mora takoj končati,” je dejala Fajon po enem hujših napadov na Kijev, ki je terjal več kot 20 žrtev, med njimi tudi otroke v bolnišnici. Slovenija je zavezana k prispevanju pomoči Ukrajini, vsako leto bo prispevala pet milijonov evrov.

Ministrica je tudi komentirala prihodnost zavezništva glede na morebitno zmago republikanca Donalda Trumpa na ameriških volitvah. Poudarila je, da Slovenija spremlja dogajanje v ZDA in bo sodelovala z vsakim predsednikom, ki bo izvoljen. “Sporočila, ki jih pošilja kandidat Donald Trump Evropi, so nehvaležna in skrb vzbujajoča. Amerika je zelo razdeljena, in čas bo pokazal, kakšen bo izid volitev,” je zaključila Tanja Fajon.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Vlada RS X