Minister Šarec se je udeležil vrha Pobude treh morij v Litvi

Prestolnica Litve je nedavno gostila vrh predsednikov držav Pobude treh morij, katere osrednji cilj je spodbujanje regionalnega dialoga med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem, skupaj s sočasnim poslovnim forumom. V imenu Republike Slovenije se je vrha udeležil obrambni minister Marjan Šarec.

Voditelji 13 držav članic Evropske unije srednje in vzhodne Evrope, vključno z Avstrijo, Bolgarijo, Češko, Estonijo, Grčijo, Hrvaško, Latvijo, Litvo, Madžarsko, Poljsko, Romunijo, Slovaško in Slovenijo, so se osredotočili na krepitev sodelovanja na področjih prometa, energije in digitalne infrastrukture. Poseben poudarek je bil na varnosti, zlasti na kibernetski varnosti, ki je po letu 2022 pridobila na pomembnosti.

Minister Šarec je poudaril potrebo po celovitem sodelovanju in intenzivnejši izmenjavi informacij na vseh ravneh in med različnimi akterji za zagotavljanje varnosti družbe in povečanje odpornosti. “Na nacionalni in večnacionalni ravni kibernetske varnosti smo močni toliko, kolikor je močan naš najšibkejši člen,” je dejal Šarec. Poudaril je, da digitalizacija, ki sega v vsak kotiček našega življenja, krepi pomen kibernetske varnosti.

Slovenija podpira razvoj pobude v smeri varnega in zaupanja vrednega okolja za naše državljane in gospodarstvo, je še dodal minister Šarec. Voditelji so sprejeli skupno deklaracijo, ki med drugim naslavlja tudi sodelovanje z Zahodnim Balkanom, Ukrajino in Moldavijo, kar kaže na široko regionalno angažiranost pobude.

Danes se bo minister Šarec sestal z novim litovskim ministrom za obrambo Laurynasom Kasčiunasom. Srečanje bo osredotočeno na obrambno in vojaško sodelovanje med državama ter varnostne razmere v Evropi in na Zahodnem Balkanu, kar odraža trajno zavezo k regionalni stabilnosti in sodelovanju na področju varnosti.

Portal24; Foto: Nika Vrhovnik