Microsoft bo odprl dostop do svojih modelov umetne inteligence

V luči tehnološkega sejma Mobile World Congress, ki se odvija v Barceloni, je tehnološki velikan Microsoft predstavil svoj novi nabor vodilnih načel, ki bodo oblikovali prihodnost njihovega upravljanja infrastrukture umetne inteligence (AI). V ospredju te razglasitve je obljuba o demokratizaciji AI tehnologije, ki razvijalcem po vsem svetu omogoča širši dostop do naprednih orodij in modelov podjetja.

Brad Smith, podpredsednik in predsednik pri Microsoftu, je na dogodku poudaril pomen odprtosti in dostopnosti AI tehnologij za globalno skupnost. “V v razvoj naših podatkovnih centrov AI vlagamo ogromne količine denarja, več kot katera koli vlada na planetu. To počnemo z namenom, da omogočimo uporabo te tehnologije ljudem v vsaki državi,” je dejal Smith. Microsoftova strategija vključuje razširitev dostopa do svoje oblakove infrastrukture za AI, kar bo državam pomagalo pri gradnji lastnih gospodarstev, ki temeljijo na umetni inteligenci.

“Načela dostopa do umetne inteligence”

Novoobjavljena “Načela dostopa do umetne inteligence” podjetja Microsoft temeljijo na zavezi k odprtokodnim modelom. Ta pristop zagotavlja, da je izvorna koda Microsoftovih orodij in modelov AI na voljo v javni domeni, kar omogoča njihovo uporabo, spreminjanje in distribucijo s strani širše skupnosti. “Ne gradimo te tehnologije samo za sebe. Želimo, da podjetja po vsem svetu lahko uporabljajo naše vire za razvoj lastnih inovacij v AI,” je Smith pojasnil v intervjuju za Euronews Next.

Poteza prihaja ob času, ko Microsoft razširja svoj vpliv na hitro rastočem trgu umetne inteligence. Pred kratkim so napovedali novo partnerstvo z Mistral AI, francoskim startupom, ki je hitro pridobival na prepoznavnosti kot eden izmed vodilnih igralcev na področju generativne AI. Mistral AI, ki je v kratkem času dosegel status samoroga z ocenjeno vrednostjo več kot 2 milijardi evrov, bo v okviru večletnega sodelovanja z Microsoftom dobil dostop do oblakove platforme Azure za razvoj in uvajanje svojega velikega jezikovnega modela, imenovanega Mistral Large.

Partnerstvo je del širše zaveze Microsofta k investiranju v evropsko infrastrukturo umetne inteligence, vključno z obsežnimi investicijami v Španiji in Nemčiji, ki kažejo na zavezanost podjeja k razvoju zaupanja vrednih, skalabilnih in odgovornih AI rešitev. Z odprtjem svoje tehnologije in infrastrukture Microsoft ne samo spodbuja inovacije in razvoj na področju umetne inteligence, temveč tudi krepi svojo pozicijo kot ključnega igralca na tem hitro razvijajočem se trgu.

[Vir: Euronews]; Portal24;

Foto: Pexels