Mednarodni trgi: Cene nafte dosegle 92 dolarjev za sod

Cene nafte so danes na mednarodnih trgih močno narasle, dosegle so 92 dolarjev za sod, zaradi strahu pred širjenjem konflikta na Bližnjem vzhodu. Bližnji vzhod je že dolgo občutljivo območje, a napetosti so se povečale po nedavnem napadu v Siriji, kar je privedlo do skrbi, da bi se konflikt lahko razširil.

V Londonu so cene nafte po poldnevu dosegle 91,93 dolarja za sod, kar je za 2,19 dolarja več kot včeraj ob koncu trgovanja. V ZDA so se cene prav tako zvišale in dosegale 87,44 dolarja za sod, kar predstavlja 2,42 dolarja višjo ceno v primerjavi z včerajšnjim dnevom.

Napoved Irana, da bo odgovoril na izraelski napad na iranski konzulat v Damasku, je povzročila dodatno zaskrbljenost. V napadu so bili ubiti številni visoki vojaški uradniki in diplomati. Po mnenju neimenovanega ameriškega uradnika, ZDA pričakujejo, da bo Iran izvedel napad na Izrael, vendar ne do te mere, da bi to vključilo ZDA v vojno.

Analitiki iz ING predvidevajo, da bi se, če se razmere ne bodo zaostrile, cene nafte lahko stabilizirale. Kljub temu se finančni trgi soočajo z dodatnimi skrbmi zaradi inflacije v ZDA, ki bi lahko vplivala na gospodarsko politiko in rast.

Poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA) in ocene OPEC kažejo različna pričakovanja glede povpraševanja po nafti. IEA napoveduje povečanje za 1,2 milijona sodčkov na dan, medtem ko OPEC predvideva povečanje za 2,2 milijona sodčkov na dan.

Ole Hansen iz Saxo Bank opozarja, da trg za zdaj bolj zaupa oceni OPEC. V tem kontekstu je OPEC tudi sporočil, da se je cena sodčka košarice nafte njegovih članic v četrtek zvišala za 24 centov na 90,62 dolarja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels