Madžarski premier Orban z obiskom Putina razjezil evropske

Madžarski premier Viktor Orban je danes obiskal ruskega predsednika Vladimirja Putina v Moskvi in z njim govoril o možnostih za dosego miru v Ukrajini. Orbanov obisk je med evropskimi voditelji sprožil ostre kritike. Kritični voditelji opozarjajo, da ne poskuša pomiriti Moskve in da ne govori v imenu Evropske unije (EU).

Madžarska je v ponedeljek prevzela predsedovanje EU, kar je pomenljiv dogodek za celotno unijo. V prvih petih dneh predsedovanja je Orban obiskal ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Kijevu in v Evropskem parlamentu sklenil zavezništvo z desničarskimi nacionalisti pod imenom Domoljubi za Evropo.

Nato je Orban odpotoval v Moskvo na, kot pravi sam, “mirovno misijo”. Ta obisk se je zgodil nekaj dni pred vrhom zveze NATO v Washingtonu, kjer bodo razpravljali o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini proti ruski agresiji. To je bilo prvo srečanje voditelja EU s Putinom v Moskvi po aprilu 2022, ko je Moskva začela invazijo na Ukrajino. Orban je sicer že prej srečal Putina, vendar ne v Moskvi.

Močne reakcije

Orbanov obisk je naletel na ostre kritike evropskih kolegov in Ukrajine. Ukrajinska vlada je sporočila, da se z njo niso predhodno posvetovali. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da lahko le enotnost in odločnost znotraj EU tlakujeta pot pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini.

“Pomiritev ne bo ustavila Putina,” je objavila von der Leyen na X (prej Twitterju).

Putin, ki je Orbana sprejel v Kremlju, je ocenil, da so bili pogovori koristni. Obtožil je Ukrajino, da noče končati že dve leti in pol trajajoče vojne, ter izpostavil svoje ideje za končanje konflikta, za katere Ukrajina trdi, da vodijo v kapitulacijo. Putin je poudaril, da je Rusija vedno bila in ostaja odprta za pogovore o politični in diplomatski rešitvi.

“Njihova implementacija bi, tako se nam zdi, omogočila zaustavitev sovražnosti in začetek pogajanj,” je dejal Putin novinarjem. “Vendar pa z druge strani slišimo zadržanost do reševanja vprašanja na tak način.”

Putin je prejšnji mesec izjavil, da bo Rusija končala konflikt, če bo Kijev opustil svoje težnje po pridružitvi Natu in v celoti predal štiri regije, ki jih zahteva Moskva. Kijev je te zahteve zavrnil kot nesprejemljive.

Ukrajina in evropski odzivi

Ukrajina vidi svoj mirovni načrt v 10 točkah in nedavno mednarodno konferenco, ki temelji na njem, kot edino realno pot za dosego miru. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je opozorilo, da Orbanov obisk v Moskvi ni bil usklajen s Kijevom.

“Opozarjamo vas, da ostajamo neomajni pri našem načelu, da ‘ni dogovora o Ukrajini brez Ukrajine’,” je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Orban, kritik zahodne vojaške pomoči Ukrajini in eden redkih evropskih voditeljev, ki ohranja dobre odnose s Putinom, je dejal, da razume, da EU nima mandata za obisk Moskve. Poudaril pa je, da miru ni mogoče doseči “iz udobnega fotelja v Bruslju”.

“Ne moremo sedeti križem rok in čakati, da se vojna čudežno konča,” je sporočil na Xu.

Orban je novinarjem povedal, da Madžarska meni, da je njeno predsedovanje EU v naslednjih šestih mesecih mirovna misija. “Ta vojna se kaže tudi v uničenju našega gospodarskega razvoja in padcu naše konkurenčnosti. Skratka, predsedniku Putinu sem povedal, da Evropa potrebuje mir.”

Skepticizem glede madžarskih motivov

Evropski diplomat, ki je želel ostati neimenovan, je dejal, da Orbánov obisk pomeni, da je skepticizem znotraj EU glede madžarskega predsedovanja upravičen. “Gre le za spodbujanje interesov Budimpešte.”

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je Orbana obtožil spodkopavanja predsedovanja EU. “Če si resnično prizadevate za mir, se ne rokujte s krvavim diktatorjem, potrudite se pomagati Ukrajini,” je objavil na Xu.

Estonska premierka Kaja Kallas, ki bo nova visoka zunanjepolitična predstavnica EU, je dejala, da Orban izrablja predsedovanje EU za povzročanje zmede. “EU je enotna, jasno stoji ob Ukrajini in proti ruski agresiji,” je dejala.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto se je odzval z besedami: “Madžarska je neodvisna država, zato menim, da ne bi smeli biti pozorni na tovrstne kritike. Čas je dokazal, da brez dialoga in odprtih kanalov komunikacije ni rešitve za to vojno.”

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona