Madžarska ratificirala Švedsko kandidaturo za vstop v NATO

Madžarski parlament je s 188 glasovi za in šestimi proti končno odpravil zadnjo večjo oviro za članstvo Švedske v Severnoatlantskem zavezništvu (NATO), s čimer se je končala več kot 18-mesečna zamuda, ki so zavezništvo na preizkušnjo postavljala v času, ko išče načine za širitev kot odziv na rusko vojno v Ukrajini.

Glasovanje je vrhunec dolgotrajnih prizadevanj madžarskih zaveznikov, da bi vlado premierja Viktorja Orbána prepričali, da umakne svoje nasprotovanje švedskemu članstvu. Vlada je sicer julija 2022 predložila protokole za odobritev vstopa Švedske v NATO, vendar je postopek zastal zaradi nasprotovanja znotraj vladajoče stranke Fidesz.

Za sprejem novih držav v NATO je potrebna soglasna podpora vseh članic NATO, Madžarska pa je bila zadnja od 31 članic, ki je podprla Švedsko. Turčija je svojo podporo izrazila prejšnji mesec. Premier Orbán, znan po tesnih vezeh z Rusijo, je izpostavil, da so kritike madžarske demokracije s strani švedskih politikov poslabšale bilateralne odnose in povzročile nenaklonjenost med poslanci njegove stranke.

Orbán je v nagovoru pred glasovanjem poudaril, da vojaško sodelovanje med Švedsko in Madžarsko ter članstvo Švedske v NATO krepijo varnost Madžarske. Ob tem je kritiziral pritisk Evropske unije in zaveznic v NATO na madžarsko vlado, da napreduje z vključitvijo Švedske v zavezništvo, in poudaril suverenost Madžarske pri odločanju.

Švedska, ki je skupaj s sosednjo Finsko maja 2022 prvič zaprosila za članstvo v NATO, je s tem glasovanjem presegla zadnjo oviro na poti k članstvu. Vlada in zavezniki v NATO so pozdravili odločitev in jo označili kot pomemben korak za krepitev obrambne sposobnosti zavezništva v luči trenutnih varnostnih izzivov v Evropi.

[Vir: Euronews]; Portal24