Madžarska napoveduje ratifikacijo vstopa Švedske v NATO

Madžarski premier Viktor Orban je napovedal, da bi lahko madžarski parlament lahko ratificiral vstop Švedske v Severnoatlantsko zvezo (NATO) na začetku spomladanskega zasedanja, ki se prične konec februarja. Orban je novico sporočil v svojem osrednjem govoru, kjer je izrazil optimizem glede rešitve spora s Švedsko.

Premier Orban je poudaril, da so ukrepi za “ponovno vzpostavitev zaupanja” med obema državama že v teku in v sodelovanju s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom. Podrobnosti teh ukrepov sicer še niso bile razkrite. Razvoj dogodkov sledi zgodovinski odločitvi Švedske za pridružitev Natu maja 2022, kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino. Poteza je pomenila velik politični premik za državo, ki je tradicionalno zavezana k nevtralnosti.

Madžarska je, kot zadnja članica Nata, ki še ni odobrila prošnje Švedske, je zaradi zastoja v ratifikacijskem procesu za katerega je potrebno soglasje vseh članic zavezništva, pod velikim pritiskom. Omenjena situacija je prispevala tudi k napetostim z ZDA in skrbem med zavezniškimi državami.

Razlog za odlašanje z ratifikacijo na Madžarskem je bila kritika Švedske na račun domnevno spodkopavanja demokratičnih standardov s strani madžarske vlade, kar je povzročilo zadržke pri odobritvi švedske prošnje. Kljub temu Orban, katerega vlada je znana po tesnejših vezeh z Rusijo v primerjavi z nekaterimi državami EU in članicami Nata, vztraja, da podpira širitev Nata na Švedsko.

Madžarski parlament, kjer prevladuje Orbanova stranka Fidesz, se bo predvidoma sestal 26. februarja, ko bo imel priložnost ratificirati švedski vstop v Nato, kar bi lahko pomenilo pomemben korak naprej v krepitvi zavezništva in evropske varnosti.

Nemčija, Švedska in Češka se pripravljajo na vojno

Močno oboroževanje Rusije in vse večji pesimizem glede izida vojne v Ukrajini sta bila povoda, da sta švedski minister za civilno obrambo in nato poveljnik oboroženih sil opozorila Švede, da obstaja resna možnost, da bo Švedska končala v vojni. “Ne moremo kar reči, da je situacija zelo resna. Državljani morajo razumeti, kaj točno to pomeni,” je dejal Micael Bydén, poveljnik vojske tradicionalno nevtralne Švedske, ki je bil na tem položaju zadnjih devet let… več tukaj.

[Vir: Hina]; Foto: Pexels (fotografija je simbolna)