Losos v limonini omaki

Losos je dober vir vitamina D Losos in odličen vir omega 3 maščobnih kislin. Raziskave so pokazale, da prinašajo številne pozitivne učinke na zdravje.

Med drugim lajša simptome tako imenovanega suhega očesa, lajšanje simptomov revmatoidnega artritisa in izboljšanje kognitivnih funkcij.

Približno 100 g lososa vsebuje skoraj 20 g beljakovin (npr. priporočeni dnevni vnos beljakovin za ženske je 46 g). Beljakovine so potrebne za razvoj vašega telesa, nezadosten vnos pa vodi v izgubo mišične mase. Za pripravo te jedi boste potrebovali okoli 20 minut. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke. Slastnemu kosilu dodajte prilogo po lastni izbiri.

Losos v limonini omaki

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 4 zrezki lososa
  • 1 limona
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 3 žlice sesekljane mete
  • 1 žlica sesekljane šalotke
  • 1 žlica sesekljanega čilija
  • 1 sesekljan česen
  • 1/2 čajne žličke vinskega kisa
  • 5 1/2 žlice oljčnega olja
  • 3/4 čajne žličke soli

Postopek priprave:

Limono prerežite na pol. Eno polovico stisnite v manjšo skledo, drugo polovico pa narežite na manjše koščke, odstranite semena.

V skledo z iztisnjenim sokom dodajte rezine limone. Nato dodajte peteršilj, meto, čili, česen, kis, 4 1/2 žlice olivnega olja in 1/4 soli.

Lososove zrezke osušite s papirnato brisačo. V ponvi segrejte preostalo žlico olivnega olja. Na ponev položimo lososa (vse zrezke). Lososa nežno potlačimo s kuhalnico, da se izcedi in začinimo s 1/4 žličke soli.

Zrezke pecite na žaru, dokler koža ne postane hrustljava in po robovih porjavi, približno osem minut.

Zrezke obrnite in potresite s soljo. Pecite še dve minuti.

Zrezke prestavite na krožnik in pokapljajte z mešanico limone in začimb.

Dober Tek!

Foto: Pixabay (Fotografija je simbolna) Portal24