Losos v limonini omaki
Losos je dober vir vitamina D Losos in odličen vir omega 3 maščobnih kislin. Raziskave so pokazale, da prinašajo številne pozitivne učinke na zdravje.
Med drugim lajša simptome tako imenovanega suhega očesa, lajšanje simptomov revmatoidnega artritisa in izboljšanje kognitivnih funkcij.
Približno 100 g lososa vsebuje skoraj 20 g beljakovin (npr. priporočeni dnevni vnos beljakovin za ženske je 46 g). Beljakovine so potrebne za razvoj vašega telesa, nezadosten vnos pa vodi v izgubo mišične mase. Za pripravo te jedi boste potrebovali okoli 20 minut. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke. Slastnemu kosilu dodajte prilogo po lastni izbiri.
Losos v limonini omaki
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 4 zrezki lososa
- 1 limona
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 3 žlice sesekljane mete
- 1 žlica sesekljane šalotke
- 1 žlica sesekljanega čilija
- 1 sesekljan česen
- 1/2 čajne žličke vinskega kisa
- 5 1/2 žlice oljčnega olja
- 3/4 čajne žličke soli
Postopek priprave:
Limono prerežite na pol. Eno polovico stisnite v manjšo skledo, drugo polovico pa narežite na manjše koščke, odstranite semena.
V skledo z iztisnjenim sokom dodajte rezine limone. Nato dodajte peteršilj, meto, čili, česen, kis, 4 1/2 žlice olivnega olja in 1/4 soli.
Lososove zrezke osušite s papirnato brisačo. V ponvi segrejte preostalo žlico olivnega olja. Na ponev položimo lososa (vse zrezke). Lososa nežno potlačimo s kuhalnico, da se izcedi in začinimo s 1/4 žličke soli.
Zrezke pecite na žaru, dokler koža ne postane hrustljava in po robovih porjavi, približno osem minut.
Zrezke obrnite in potresite s soljo. Pecite še dve minuti.
Zrezke prestavite na krožnik in pokapljajte z mešanico limone in začimb.
Dober Tek!
Foto: Pixabay (Fotografija je simbolna) Portal24
