woman calculating money and receipts using a calculator

Letna inflacija v ZDA se je v začetku leta nekoliko umirila

Letna inflacija v ZDA se je januarja nekoliko upočasnila, so pokazali današnji podatki ameriške vlade. Podatki nakazujejo zaustavitev trenda opaznega upočasnjevanja rasti cen od jeseni lani. Letna stopnja inflacije se je januarja tako znižala na 6,4 odstotka, kar je najnižja raven po oktobru 2021, kažejo podatki tamkajšnjega Ministrstva za delo.

Decembra lani je inflacija znašala 6,5 ​​odstotka, novembra 7,1 odstotka, oktobra pa 7,7 odstotka. Na vrhuncu je bil junija lani, ko je dosegel 9,1 odstotka, kar je najvišja raven po novembru 1981.

Bencin se je podražil

Osnovna inflacija, ki ne vključuje cen hrane in energentov, se je januarja nekoliko znižala na 5,6 odstotka. To je najnižja raven po decembru 2021, izhaja iz sporočila ministrstva. Decembra je znašala 5,7 odstotka.

Na mesečni ravni so se desezonirane cene januarja zvišale za 0,5 odstotka. Decembra so po revidiranih podatkih zvišale za 0,1 odstotka. Prva ocena za december je pokazala padec cen življenjskih potrebščin v primerjavi z novembrom za 0,1 odstotka.

Brez energentov in hrane je januarja mesečna inflacija tako kot prejšnji mesec po tabelah ministrstva znašala 0,4 odstotka. Na mesečni ravni se je najbolj podražil plin, in sicer za 6,7 ​​odstotka, skoraj dvakrat toliko kot decembra.

Sledi mu bencin, ki se je glede na december, ko je bil cenejši za sedem odstotkov, podražil za 2,4 odstotka.

Najbolj sta se podražila kurilno olje in plin

Energenti so bili tako dva odstotka dražji kot decembra. Takrat so se pocenili za 3,1 odstotka. Kurilno olje se je pocenilo za 1,2 odstotka, prejšnji mesec se je pocenilo za skoraj 17 odstotkov. Stanovanja so se podražila za 0,7 odstotka, kar je skoraj tako hitro kot decembra. Bistvenih sprememb ni bilo niti pri stopnji rasti cen hrane, ki se je zvišala za 0,4 odstotka, kažejo tabele ministrstva.

V primerjavi s prvim mesecem lani pa je bila hrana dražja za 11,3 odstotka, energija pa za 8,7 odstotka. Bencin je bil za 1,5 odstotka višji kot januarja lani, elektrika pa za skoraj 12 odstotkov.

Najbolj sta se na letni ravni podražila kurilno olje in plin, in sicer za skoraj 28 oziroma 27 odstotkov. Sledijo prevozni stroški, ki so poskočili za skoraj 15 odstotkov glede na januar 2022. Precej so se podražila tudi stanovanja, in sicer za skoraj osem odstotkov glede na januar lani.

Od ključnih sestavin indeksa cen življenjskih potrebščin so se pocenili le rabljeni avtomobili in tovorna vozila, in sicer za skoraj 12 odstotkov v primerjavi z januarjem lani, kaže tabela ministrstva.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Zvišanje napovedi za Slovenijo: Enoodstotna gospodarska rast, inflacija naj bi dosegla 6,1 odstotka

Evropska komisija je zvišala napoved gospodarske rasti za Slovenijo in sicer z 0,8 odstotka na odstotek, za prihodnje leto pa z 1,7 odstotka na dva odstotka. Glede inflacije se pričakuje, da se bo letos umirila… več tukaj.