Latvija omogočila registracijo partnerstva istospolnim parom, a z omejitvami

Latvijski parlament je danes sprejel odločitev, da istospolnim parom omogoči registracijo partnerstva, kar jim bo prineslo pravno priznanje. Kljub temu pa imajo istospolni pari še vedno manj pravic kot poročeni pari v državi.

Homoseksualnost ostaja sporno vprašanje v Latviji, kjer so zakonodajalci leta 2005 spremenili ustavo in zakonsko zvezo opredelili kot zvezo, ki je dovoljena le med moškim in žensko.

Kaj prinaša novi zakon?

Novi zakon, ki naj bi začel veljati sredi prihodnjega leta, istospolnim parom omogoča registracijo partnerske skupnosti pri notarju. To partnerstvo bo partnerjema omogočalo obiske v bolnišnici ter nekatere davčne in socialne ugodnosti. Kljub temu pa ostaja nekaj pomembnih omejitev, saj istospolni pari še vedno ne bodo mogli posvojiti otrok in se bodo soočali s težavami pri dedovanju.

Kaspars Zalitis, aktivist za pravice istospolno usmerjenih, je pozdravil to spremembo zakonodaje, vendar opozoril, da je to šele začetek. “To je odličen začetek … Latvija ni ena od šestih držav v Evropski uniji, ki ne priznavajo istospolnih parov,” je dejal za Reuters.

Ministrica za pravosodje Inese Libina-Egnere je pojasnila, da parlament ne namerava zagotoviti istospolnim partnerjem enakih pravic kot poročenim parom. “Zavedamo se, da imamo družine, ki niso poročene, in tako lahko registrirajo svoje razmerje,” je povedala za Reuters. “Politična volja je imeti res specifično vrsto registriranega partnerstva.”

Latvijsko najvišje sodišče je leta 2020 razsodilo, da država mora priznati neporočene družine, kar je omogočilo 46 istospolnim parom, da uspešno zaprosijo za priznanje svoje družinske skupnosti.

Latvija se tako pridružuje državam, ki postopoma sprejemajo spremembe v zakonodaji glede istospolnih pravic, medtem ko je njihova soseda Estonija že junija legalizirala istospolne poroke.

vir

Foto: Pexels

Portal24