Kuhamo s Saro Logar: Bananin kruh z  jabolčno čežano

Bananin kruh je klasična sladica, ki jo obožujemo zaradi njene preprostosti in bogatega okusa. A kaj, če bi klasičnemu receptu dodali nekaj svežine? Sara Logar, dipl. dietetičarka in naturopatinja tokrat predstavlja različico z jabolčno čežano, ki kruhu podari čudovito sočnost in obenem služi kot popoln nadomestek za jajca. Ta recept je kot nalašč za vse, ki se želite izogniti uporabi jajc, ali preprosto iščete nekoliko drugačno različico te priljubljene sladice.

Če nimate jabolčne čežane pri roki, nič zato – recept lahko prilagodite in preprosto dodate še eno banano. Rezultat bo enako okusen! Sledite temu preprostemu receptu in pripravite slasten bananin kruh, ki bo zagotovo postal stalnica v vaši kuhinji.

Sestavine:

  • 2 zreli banani (večje, dobro pretlačene),
  • 1 skodelica  jabolčne čežane (nesladkane),
  • 1/3 skodelice rastlinskega olja (npr. kokosovo, sončnično ali olivno),
  • 1/2 skodelice rjavega sladkorja (ali kokosovega sladkorja),
  • 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta,
  • 1/4 skodelice rastlinskega mleka (po potrebi za redčenje mase, npr. mandljevo, ovseno ali sojino).
Sara Logar, dipl. dietetičarka in naturopatinja [Foto: osebni arhiv]

Suhe sestavine:

  • 1 3/4 skodelice moke (pšenične, pirine, ovsene),
  • 1 čajna žlička pecilnega praška,
  • 1 čajna žlička sode bikarbone,
  • 1/2 čajne žličke soli,
  • 1 čajna žlička cimeta (po želji).

Dodatki (neobvezno):

  • 1/3 skodelice nasekljanih orehov, lešnikov ali mandljev,
  • 1/3 skodelice temne  čokolade ali kakavovih zrn.

Postopek priprave:

Pečico segrejte na 180 °C. Pekač za kruh obložite s papirjem za peko ali ga premažite z oljem.

V večji posodi pretlačite banane, dokler ne dobite gladke mase. Dodajte jabolčno čežano, rastlinsko olje, sladkor in vaniljev ekstrakt. Dobro premešajte.  Po potrebi dodajte rastlinsko mleko, če je zmes pregosta.

V ločeni posodi zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol in cimet. Suhe sestavine postopoma vmešajte v mokro zmes. Mešajte le toliko, da se vse poveže – ne pretiravajte, da kruh ne bo trd.

Če želite, zdaj vmešajte oreščke, čokolado ali suho sadje.

Zmes vlijte v pripravljen pekač in jo enakomerno poravnajte. Pecite 40-50 minut, oziroma dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven čist. Bo pa kruh zaradi jabolčne čežane vseeno malo bolj moker. Po peki pustite kruh, da se ohladi v pekaču 10–15 minut, nato ga prenesite na rešetko, da se popolnoma ohladi.

Postrežba: Bananin kruh je najboljši, ko je popolnoma ohlajen. Postrezite ga kot prigrizek, za zajtrk ali sladico. Da bo vse skupaj še bolj uravnoteženo, lahko kosu bananinega kruha pri malici dodate še pest oreščkov ali maslo iz oreščkov  in/ali  sojin jogurt. 

Sara Logar, Dipl. dietetičarka in naturopatinja, terapevtka Planet zdravja

Portal24; Foto: Sara Logar