Kuhamo s Saro Logar: Ajda na hitro

Ker je naš tempo tako zelo hiter, mora biti skladno s tem tudi kosilo skuhano zelo na hitro. Priprava zdrave in uravnotežene hrane z malo organizacije je res enostavna. Pomembno je, da imamo v shrambi vedno pri roki sestavine iz katerih lahko sestavimo hitre obroke. Sara Logar, dipl. dietetičarka in naturopatinja svetuje, da je doma vedno dobro imeti ajdovo kašo, proseno kašo, riž, testenine, kus kus itd. Poleg ogljikovih hidratov moramo poskrbeti še za vir beljakovin kot so npr. fižol, leča, čičerika, grah itd. Na koncu pa poskrbimo še za zelenjavo, ki je lahko tudi iz zamrzovalnika, ko ni na voljo sveže zelenjave.

Planet zdravja Portal24 Sara Logar Igor Ogorevc Irma Ogorevc
Sara Logar, dipl. dietetičarka in naturopatinja [Foto: osebni arhiv]

Tako na hitro je nastal tudi naslednji recept, ki ga lahko naredimo v različnih variacijah. Izbrali bi lahko tudi drugo zelenjavo, tisto kar pač imamo v hladilniku ali zamrzovalniku.  

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  •     ½ skodelice ajdove kaše,
  •     1-2 korenčka,
  •     ¼ glave rdečega zelja,
  •      2-3 žlice fižola,
  •     ½ čajne žličke cimeta, ½ čajne žličke janeža,
  •      sol po okusu,
  •      olivno olje.

Postopek priprave:

Korenček operemo, olupimo in narežemo na čim manjše koščke.

Zelje operemo in ga narežemo na trakove.

V posodi  na suho popražimo zelje in korenčke, posolimo, dodamo cimet in janež in zalijemo z malo vode. Vse skupaj naj se kuha 20 minut oz. dokler se zelenjava ne zmehča.

Med tem po navodilih na embalaži skuhamo ajdovo kašo in ji dodamo malo soli. Ko je ajdova kaša kuhana, ji dodamo 2-3 žlice fižola in 1 čajno žličko olivnega olja.

Vse sestavine serviramo na krožnik. Dodatno  zraven obroka postrežemo juho ali pa solato. 

Dober tek!

Portal24; Foto: Sara Logar