Kučan o Golobu: “Nisem v njegovi koži niti v njegovem perju”

Milan Kučan, prvi predsednik republike Slovenije, je izrazil svoje mnenje o trenutnih razmerah v državi in delovanju vlade Roberta Goloba. V pogovoru za N1 je Kučan komentiral, da čeprav razmere niso spodbujajoče in optimistične, niso tako katastrofalne, kot jih predstavljajo nekateri mediji. Poudaril je pomen realnega pogleda na dogajanje in okoliščine, v katerih se to odvija, ter izrazil upanje, da bo na koncu prevladala treznost, modrost in odgovornost do upravljanja z državo. “To je velika odgovornost, ki se je ne moreš naučiti čez noč, prav tako pa je ne moreš nemarno opravljati,” je dodal Kučan.

Ob bližajočem se drugem letu mandata Golobove vlade, ki se sooča s številnimi težavami, kot so stavke, nezadovoljstvo kmetov in upokojencev, ter nizko podporo javnosti, Kučan ni želel špekulirati o možnosti, da Golob ne bi pripeljal svojega mandata do konca. “Jaz o tem ne morem soditi. Nisem v njegovi koži niti v njegovem perju. To je njegova stvar in njegova odgovornost,” je izjavil.

Mislim, da je potreben neki realen pogled, na to, kar se dogaja, in tudi na razmere, v katerih se to dogaja. Upam, da bo na koncu prevladala treznost, modrost in odgovornost do tega, kar pomeni upravljanje z državo. To je velika odgovornost, ki se je ne moreš naučiti čez noč, prav tako pa je ne moreš nemarno opravljati.

Milan Kučan

Na vprašanje o učinkovitosti vlade je Kučan za N1 povedal, da vlada deluje po svojih najboljših močeh, kot to velja za vsako vlado. Glede javnih mnenj in anket pa je izrazil skrb, da postaja ugotavljanje javnega mnenja že delanje javnega mnenja, kar se mu ne zdi spodbudno. Kučanove besede odsevajo kritičen, a premišljen pogled na politično situacijo v Sloveniji, pri čemer poudarja pomembnost odgovornosti in modrosti v upravljanju države.

Kar mislimo mi, pa kažejo ankete. Ankete so vedno neka odslikava javnega mnenja. Ali so odslikava ali pa delajo javno mnenje. Mislim, da smo trenutno na neki meji, kjer ugotavljanje javnega mnenja postaja že delanje javnega mnenja. To se mi ne zdi ravno spodbudno.

Milan Kučan

[Vir: N1]; Portal24; Foto: Zajem zaslona/N1