Kralj Charles ima raka, v domovino se vrača William

Buckinghamska palača je sporočila, da so kralju Charlesu diagnosticirali eno od oblik raka, vendar vrsta raka ni bila navedena. Gre za ločeno obolenje, in ni povezano s prostati, odkrili pa so ga med nedavnim zdravljenjem povečane prostate. Spomnimo, kralj je prejšnji mesec prestal korektivno operacijo zaradi te težave… o tem smo poročali tukaj.

Iz Buckinghamske palače so sporočili, da bo kralj začel “redno zdravljenje”. V uradnem sporočilu so dodali, da kralj “ostaja popolnoma pozitiven glede svojega zdravljenja in se veseli vrnitve na polno javno dolžnost, ko bo to mogoče”. Poleg tega so zapisali, “Njegovo veličanstvo se je odločilo deliti svojo diagnozo, da prepreči špekulacije in v upanju, da bo pomagalo pri razumevanju javnosti za vse tiste po svetu, ki jih je prizadel rak.”

Umik iz javnega življenja

Kralj je odpotoval iz Sandringhama v London, da bi začel zdravljenje, javne nastope pa bo po nasvetu zdravnikov preložil. Pri izpolnjevanju svojih dolžnosti naj bi mu pomagali tudi drugi člani kraljeve družine. Kljub temu, da se ne bo pojavljal v javnosti nekaj časa, bo 75-letnik še naprej opravljal ustavno vlogo šefa države. Obstaja ustavni mehanizem za takšne primere, kjer se lahko imenujejo “državni svetovalci”. Na voljo so kraljica Camilla, princ William, princesa Anne in princ Edward.

Kralj je o svoji diagnozi osebno obvestil oba sina. Princ Harry, ki živi v ZDA, je govoril z očetom in bo v prihodnjih dneh odpotoval v Veliko Britanijo. Nazadnje so Charlesa v javnosti videli včeraj, med mašo v Sandringhamu, kjer je mahal množici. Pred več kot tednom dni so mu v zasebni londonski bolnišnici operirali prostato. Kralj se je odločil za javno objavo svojega zdravljenja prostate, da bi spodbudil več moških k pregledu, so takrat sporočili iz palače.

Na novico o kraljevi bolezni se je odzval tudi britanski premier Rishi Sunak. Dejal je: “Njegovemu veličanstvu želim popolno in hitro okrevanje. Ne dvomim, da se bo hitro vrnil v polno moč, in vem, da mu bo vsa država želela najboljše.”

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24