Kitajsko ministrstvo krivi EU za naraščajoče trgovinske napetosti

Kitajsko ministrstvo za trgovino je izrazilo zaskrbljenost zaradi naraščajočih trgovinskih napetosti z Evropsko unijo, ki bi lahko prerasle v “trgovinsko vojno”. Tiskovni predstavnik ministrstva je v izjavi poudaril, da je odgovornost za to stanje v celoti na strani Evropske unije.

Ministrstvo upa, da bo EU pripravljena na kompromise in z dialogom zgladila nesporazume, da bi se izognili nadaljnjemu zaostrovanju razmer. “Ne bomo dovolili, da bi trgovinske napetosti ušle izpod nadzora,” je dejal tiskovni predstavnik.

Prejšnji teden je Evropska komisija kljub protestom iz Pekinga predlagala uvedbo do 38,1-odstotnih carin na uvoz električnih vozil iz Kitajske. Ta poteza je še dodatno zaostrila trgovinske odnose in potencialno sprožila kazenske ukrepe s strani Kitajske, drugega največjega gospodarstva na svetu.

Sporočilo kitajskega ministrstva za trgovino je prišlo uro pred prihodom nemškega gospodarskega ministra Roberta Habecka v Peking. Habeck naj bi kitajskim uradnikom pojasnil nedavno napoved carin in poskušal zmanjšati tveganje kitajskih protiukrepov, ki bi lahko škodovali nemškim podjetjem.

Spomnimo…

Evropa razmišlja o uvedbi carin na kitajske avtomobile

Po napovedi ZDA o uvedbi 100-odstotnih carin na kitajske avtomobile se podobni ukrepi pripravljajo tudi v Evropi. Evropski regulatorji sumijo nelojalno konkurenco zaradi obsežnih subvencij, ki jih kitajska vlada namenja domačim proizvajalcem avtomobilov. Kljub temu analitiki menijo, da te carine ne bodo močno vplivale na prodor kitajskih avtomobilov na evropski trg.

Kitajski proizvajalci so izjemno učinkoviti in beležijo visoke stopnje dobička, kar jim omogoča, da z lahkoto absorbirajo finančni vpliv carin in še vedno ponujajo poceni električne avtomobile evropskim kupcem. Evropski zakonodajalci so zaskrbljeni, da državne subvencije dajejo kitajskim proizvajalcem nepošteno prednost, saj se število kitajskih avtomobilov v Evropi nenehno povečuje… več tukaj.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels