Kitajska odločno zavrača trditve Nata o vpletenosti v vojno v Ukrajini

Po ostri izjavi generalnega sekretarja Nata, Jensa Stoltenberga, ki je včeraj na pomembnem vrhu v Washingtonu označil Kitajsko kot “odločilno gonilno silo ruske nezakonite vojne”, je Peking hitro podal svoj odgovor. Tiskovni predstavnik kitajske misije pri Evropski uniji je vrh Nata in njegove izjave označil kot polne “vojniške retorike”. Trditve, povezane s Kitajsko, pa so označili za “provokacije in laži”.

Nato in Kitajska – Nasprotujoča si mnenja

V načrtovani izjavi Washingtona je Nato izpostavil, da Kitajska igra ključno vlogo v podpori ruskim vojnim prizadevanjem v Ukrajini in da predstavlja sistemske izzive za varnost Evrope. “Kitajska je postala odločilno gonilo ruskih vojnih prizadevanj v Ukrajini,” navaja osnutek sporočila za javnost. Slednje pa je izzvalo ostro reakcijo Pekinga.

Tiskovni predstavnik kitajske misije pri EU je v odgovoru poudaril: “Kitajska ni ustvarjalka krize v Ukrajini.” Poudaril je, da je stališče Kitajske vedno temeljilo na spodbujanju mirovnih pogovorov in političnih rešitev, kar naj bi bilo mednarodno priznano in cenjeno.

Kitajska se je vedno zavzemala za mir in politično rešitev konflikta v Ukrajini, pravi tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva. Obtožbe Nata pa je označil za del miselnosti hladne vojne, polne provokacij in laži. Poleg tega je Kitajska izrazila zaskrbljenost glede vmešavanja Nata v azijsko-pacifiško regijo, kar naj bi spodkopavalo blaginjo in stabilnost v tem delu sveta.

Odziv Nata na Kitajsko

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na novinarski konferenci obljubil krepitev zračne obrambe in nadaljnjo podporo Ukrajini. Poudaril je, da bo Nato koordiniral in zagotavljal večino mednarodne varnostne pomoči Ukrajini, kar pa ne pomeni, da bo Nato postal stran v konfliktu. Prav tako je bilo omenjeno, da bo Ukrajina deležna finančne pomoči v višini 40 milijard evrov za izgradnjo svojih obrambnih sil. Omenjeno naj bi pomagalo premagati rusko agresijo danes in jo odvrniti v prihodnosti.

Stoltenberg je poudaril tudi, da članstvo Ukrajine v Natu ni vprašanje če, ampak kdaj. Dodal je, da bo Ukrajina deležna podpore pri svojih reformah, da bo pripravljena za članstvo v trenutku, ko bo pravi čas.

Stoltenberg je Kitajsko obtožil, da omogoča rusko agresijo v Ukrajini s tem, ko zagotavlja opremo z dvojnim namenom, vključno z mikroelektroniko in drugimi orodji, ki Rusiji omogočajo izdelavo raket, bomb, letal in drugega orožja. “Kitajska je odločilni pobudnik ruske nezakonite vojne proti Ukrajini,” je poudaril. Prav tako je dodal, da je sporočilo iz Nata zelo jasno in močno ter da jasno opredeljuje odgovornost Kitajske pri omogočanju ruske vojne agresije na Ukrajino.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay