Kitajska napovedala protidampinško preiskavo svinjine, Bruselj ni zaskrbljen

Evropska komisija ni zaskrbljena zaradi kitajske napovedi protidampinške preiskave glede izvoza svinjine iz Evropske unije. Peking je preiskavo napovedal kot odgovor na stopnjevanje trgovinskih napetosti med EU in Kitajsko, kar je po mnenju analitikov in proizvajalcev maščevanje zaradi evropske preiskave subvencij za kitajske električne avtomobile.

Kitajska je preiskavo sprožila manj kot teden dni po tem, ko je EU napovedala uvedbo carin na kitajske električne avtomobile. Po navedbah kitajskega ministrstva za trgovino je Peking prejel zahtevo za preiskavo že 6. junija, v kateri je bila EU obtožena, da svinjino izvaža po nepošteno nizkih cenah zaradi subvencij.

Kitajsko ministrstvo je sporočilo, da bo preiskava trajala eno leto, z možnostjo podaljšanja za šest mesecev, in zajemala celotno leto 2023. Medtem je tiskovni predstavnik Evropske komisije za trgovino Olof Gill zatrdil, da obtožbe o dampingu niso utemeljene, saj so subvencije v okviru skupne kmetijske politike v skladu z obveznostmi Svetovne trgovinske organizacije.

Del strategije ekonomske prisile

Niclas Poitiers, raziskovalec v bruseljskem think tanku Bruegel, je za Euractiv povedal, da je kitajska poteza del strategije ekonomske prisile za dosego političnih ciljev, kar sovpada z maščevanjem zaradi evropske preiskave kitajskih električnih avtomobilov. Poudaril je, da je bil sektor svinjine izbran zaradi njegovega pomena za evropsko politiko.

Španski minister za kmetijstvo Luis Planas je ob tem izjavil, da obstaja prostor za pogajanja. Združenja kmetov COPA in COGECA so izrazila obžalovanje, da so trgovinske napetosti prizadele agroživilski sektor. Ksenija Simovic iz COPA in COGECA je opozorila, da bi preiskave povzročile visoke administrativne stroške za trgovce s prašiči in proizvajalce.

Lansko leto je svinjsko meso predstavljalo 17 odstotkov izvoza agroživilskih proizvodov iz EU na Kitajsko, ki je tretja največja trgovinska partnerica EU za kmetijska živila. Vendar pa je izvoz svinjine v zadnjih letih upadal in se je v letu 2023 zmanjšal za 23 odstotkov v primerjavi s prejšnjim letom.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Freepik