Katar in ZAE pod drobnogledom EU zaradi lastništva nogometnih klubov

Evropska unija je vse bolj pod pritiskom, pozvana je, da se spopade z vplivom zalivskega denarja na evropski nogomet. Evropska komisija izvaja preiskavo, ki zadeva lastništvo evropskih nogometnih klubov, v ospredju te preiskave pa sta Katar in Združeni arabski emirati. Preiskava sledi pritožbam španske nogometne lige in majhnega belgijskega kluba.

Pritožniki uporabljajo nova pravila EU o tuji pomoči, da bi se zoperstavili zalivskim državam. Nekateri posamezniki so prepričani, da te države nepravično dodeljujejo državne subvencije, ki pomagajo njihovim evropskim nogometnim ekipam. Zato to dejanje izkrivlja tržno ravnovesje.

Posodobljena pravila EU pooblaščajo, da preiskuje tujo državno podporo, ki bi lahko nepravično prikrajšala evropska podjetja. Če se ugotovi, da so kriva, bodo morala zadevna podjetja vrniti pomoč ali prodati določena sredstva.

Komisija pod vodstvom Margrethe Vestager je v preteklosti nerada posegala v športne spore, a se je odgovornost spremenila. Zdaj je za to odgovoren njen nedavni naslednik Didier Reynders iz Belgije. Hkrati si EU prizadeva ohraniti dobre odnose z Zalivom zaradi energetske krize, ki so jo sprožili konflikti ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini.

Subvencije vplivajo na prevlado PSG

Napetost narašča, saj Savdska Arabija sledi drugim zalivskim državam, ki želijo pridobiti delež v nogometu z nakupom angleškega Newcastle Uniteda in morda še kakšnega evropskega moštva. V Bruslju so izrazili zaskrbljenost glede britanskih klubov.

V zadnjem desetletju so zalivske naložbe v evropski nogomet spremenile ravnotežje med tradicionalnimi klubi. Španski nogometni organi so se odzvali. Pred kratkim je španska La Liga pozvala Evropsko komisijo, naj razišče nakup uglednega francoskega kluba Paris Saint-Germain s strani Qatar Sports Investments. La Liga trdi, da lahko PSG, ki ga podpirajo subvencije iz Dohe, privablja elitne igralce in trenerje, ki presegajo njegov naravni tržni potencial. Trdijo tudi, da si PSG zagotavlja sponzorska sredstva nad tržno vrednostjo, kar izboljšuje njegovo uspešnost in ovira zaposlovanje tekmecev. PSG se na te obtožbe še ni odzval.

Čeprav v okviru pravil o tujih subvencijah ni uradnega sistema za pritožbe, klubi in lige želijo Komisijo opozoriti na ta vprašanja v upanju na podporo.

Belgijski nogometni klub Virton pa je izrazil zaskrbljenost zaradi lastništva skupine City Football Group iz Abu Dabija, ki vključuje evropska moštva, kot so francoski Troyes, belgijski Lommel in Manchester City.

Vir foto: Pixabay