Kako se bo razpletla današnja interpelacija zoper ministrico Stojmenovo Duh?

V Državnem zboru Republike Slovenije bo danes potekala obravnava interpelacije zoper ministrico za digitalno preobrazbo, Emilijo Stojmenovo Duh, ki ji stranka Slovenska demokratska stranka (SDS) očita nevestno in negospodarno delo. Interpelacija, ki jo je SDS vložila konec januarja, izhaja iz nakupa 13.000 prenosnih računalnikov v vrednosti nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, ki ga je ministrstvo izvedlo lani.

SDS ministrici očita sum oškodovanja davkoplačevalcev in javnih financ zaradi domnevno negospodarnega nakupa računalnikov ter neprimernega upravljanja javnih sredstev. Ministrica Emilija Stojmenova Duh je očitke odločno zavrnila, poudarjajoč, da je nakup bil premišljen in usmerjen v izboljšanje e-vključenosti, ki med drugim omogoča dostop do spletnih storitev. Zatrdila je, da je bil nakup transparenten in v skladu s cilji njenega ministrstva.

Možnosti uspeha interpelacije

Po trenutnih napovedih se zdi, da interpelacija proti ministrici Stojmenovi Duh ne bo uspešna. Medtem ko stališče nekaterih poslancev SDS, ki niso podpisani pod interpelacijo, ostaja negotovo, je pričakovati, da bo SDS imela podporo osmih poslancev Nove Slovenije (NSi), ki so že napovedali podporo interpelaciji. Nasprotovanje interpelaciji je izrazilo Gibanje Svoboda, iz katerega ministrica izhaja. Zdi se, da bodo tudi manjši koalicijski partnerji sledili koalicijskemu dogovoru in interpelacije ne podprli.

Do sedaj je stranka SDS v tem mandatu vložila že šest interpelacij, ki pa niso privedle do razrešitve nobenega ministra, čeprav sta dva ministra odstopila še pred uradnim zagovorom v Državnem zboru.

Po obravnavi interpelacije bodo poslanci nadaljevali z delom na izredni seji, kjer bo potekala prva obravnava predloga novega energetskega zakona. Ta zakon je še posebej pomemben za zeleni prehod in ureditev oskrbe z energijo, pri čemer so nekatera določila, kot so omejitve ogrevanja na lesno biomaso in plin, že sprožila razpravo.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Bor Slana/STA