Joe Biden in Xi Jinping sestankujeta v San Franciscu

Ameriški predsednik Joe Biden se bo prvič v enem letu srečal s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom. Pogovori med predsednikoma bi lahko ublažili trenja med nasprotujočima si velesilama glede vojaških spopadov, trgovine z drogami in umetne inteligence.

Uradniki na obeh straneh Pacifika so znižali pričakovanja. Biden in Xi naj bi namreč razpravljala o Tajvanu, Južnokitajskem morju, vojni med Izraelom in Hamasom, ruski invaziji na Ukrajino, Severni Koreji in človekovih pravicah, pri čemer je vsako od teh področij, kjer voditelji niso mogli rešiti dolgih nesoglasij.

Biden in Xi sta v torek prispela v San Francisco, kjer naj bi imela srečanje ob robu vrha Azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (APEC). Pot od letališča do prizorišča konference je bila polna demonstrantov za in proti vladajoči kitajski komunistični partiji.

Biden si prizadeva za neposredno diplomacijo s Xijem. Biden meni, da bi lahko osebni odnos, ki ga je gojil ducat let z najmočnejšim kitajskim voditeljem od Mao Zedonga, rešil dvostranske vezi, ki postajajo vse bolj sovražne.

Srečanje

Pričakuje se, da se bosta Xi in Biden srečala daleč od lokacije konference na velikem posestvu, milj zunaj San Francisca, skrbno izbranem zaradi njegove varnosti, spokojnosti in oddaljenosti.

“Miza je bila pripravljen. Upamo, da bo zelo produktiven, odkrit in konstruktiven pogovor,” je novinarjem dejal John Kirby, tiskovni predstavnik Bele hiše.

Med srečanjem, ki bi lahko trajalo več ur, naj bi Biden pritisnil na Xija, naj uporabi vpliv Kitajske in spodbudi Iran, naj ne izvaja provokativnih dejanj ali spodbuja svojih pooblaščencev, da vstopijo v boj. Tako bi se namreč izognili regionalni eskalaciji konflikta med Izraelom in Hamasom.

Pričakuje se tudi, da bo izpostavil kitajske “operacije vpliva” na tujih volitvah in status državljanov ZDA. Washington za slednje meni, da so neupravičeno pridržani na Kitajskem.

Ameriški uradniki so pričakovali konkretne korake za obnovitev pogovorov na ravni osebja med državama o posebnih vprašanjih, od komunikacij med vojaki do zmanjšanja pretoka fentanila, upravljanja rasti tehnologij umetne inteligence, upravljanja trgovine in podnebja. Ameriški uradniki pravijo, da številne kemikalije, ki se uporabljajo za izdelavo fentanila, prihajajo s Kitajske.

Vladni uradniki po vsej regiji pričakujejo, da bo Peking v prihodnjih tednih preizkusil Washington, pri čemer bo izkoristil zaznano preusmeritev pozornosti Združenih držav na Ukrajino in Izrael, medtem ko sledi svojim ambicijam v Indo-Pacifiku.

Biden naj bi Xiju povedal, da so zaveze ZDA v Indo-Pacifiku nespremenjene. Kitajska je v zadnjih letih skrbela svoje sosede s koraki v Tajvanski ožini, Južnokitajskem in Vzhodnokitajskem morju, območjih mednarodnega spora. Biden bo izrazil tudi posebno zavezanost varnosti Filipinov, je dejal eden od ameriških uradnikov.

vir

Foto: AFP

Portal24