Je vlada opeharila upokojence in invalide?

V letu 2023 so upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil v Sloveniji ostali brez obljubljenega 4,5-odstotnega povišanja pokojnin in nadomestil, kljub temu da so se plače v javnem sektorju v tem času dvignile. Vlada in koalicija, sestavljena iz Gibanja Svoboda, SD in Levice, so sicer obljubili, da bodo zneski višji za 4,5 odstotka, vendar se to ni zgodilo.

Premier Robert Golob je že 24. oktobra 2022 v Državnem zboru zagotovil, da bodo upokojenci prejeli povišanje, ki bo usklajeno z inflacijo, v višini 4,5 odstotka. “Zakon je že pripravljen in je v vladni proceduri,” je poudaril Golob, a do danes obljubljena uskladitev ni bila izvedena. Podobno je minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec na novinarski konferenci po seji vlade 27. oktobra 2022 obljubil enakomerno povišanje pokojnin za 4,5 odstotka.

Sklic nujne seje

Zaradi neizpolnjevanja obljub in sklepov je poslanska skupina Slovenske demokratske stranke konec februarja 2024 zahtevala sklic nujne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Na tej seji sta bila predlagana dva sklepa:

– Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Vlado RS, da najkasneje v roku enega meseca od sprejetja tega sklepa zagotovi finančna sredstva in upokojencem izplača razliko v višini 4,5 odstotka mesečne pokojnine, za katero so bili prikrajšani v letu 2023, in s tem izpolni svoje obljube.

– Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Vlado RS, da najkasneje v roku enega meseca od sprejetja tega sklepa izredno uskladi pokojnine v višini 4,5 odstotka.

Kljub temu predlogi… več na Senior24.

Portal24; Foto: Freepik