Je fotografija, ki razburja javnost, načrtno vzeta iz konteksta?

V petek popoldne je po spletu zaokrožila fotografija, ki je sprožila burne odzive javnosti. Na njej je bilo mogoče videti prosojnico z navedbami, da so med glavnimi razlogi za opravljanje zdravniškega poklica ugled in denar. To je sprožilo val zgražanja med uporabniki družbenih omrežij.

Med kritiki se je oglasil tudi Jaša Jenull, predstavnik iniciative Glas ljudstva, ki sicer nasprotuje zdravniški stavki. Jenull je na družbenem omrežju izrazil dvom o resnosti sporočila, sprašujoč se, ali gre morda za slabo šalo. Ob tem je pozval vlado, naj ukrepa proti t. i. dvoživkarstvu in preneha financirati stavko, ki jo vodi Fides, označujoč situacijo za neprimerno in neokusno.

Vendar se je kasneje, ob razkritju celotnega konteksta fotografije, zgodba obrnila. Posnetek, ki je nastal med snemanjem prispevka za oddajo 24UR, je pokazal, da je bila fotografija vzeta iz konteksta. Dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Igor Švab, je ob prosojnici razpravljal o motivaciji za študij medicine. Izpostavil je, da kljub različnim razlogom, kot so ugled in denar, ostaja ključni motiv pomoč človeku.

Vzeto iz konteksta

Švab je bodočim zdravnikom poudaril, da je edini relevanten razlog za študij medicine želja pomagati ljudem v stiski in težavah, ne pa pridobivanje bogastva. Ta izjava je postavila stvari v pravo luč in pokazala, da prvotne interpretacije niso odražale dejanskega sporočila Medicinske fakultete.

Fakulteta se je na nastalo situacijo odzvala tudi z objavo pojasnila na družbenem omrežju X. V njem so izrazili obžalovanje zaradi napačne interpretacije njihovega sporočila. Poudarili so, da niso nikoli oglaševali študija medicine z obljubami o zaslužku in ugledu kot primarnih motivatorjih. Poudarili so, da je njihov cilj izpostaviti pomoč soljudem in skrb za njihovo zdravje kot pravo motivacijo za študij.

Dogodek je ponovno odprl razpravo o vrednotah in motivacijah za izbiro poklica v medicinski stroki, hkrati pa opomnil na pomembnost preverjanja informacij, preden te zaokrožijo po spletu. Razjasnitev konteksta je pomembna za ohranjanje zaupanja v izobraževalne institucije in profesionalno integriteto bodočih zdravnikov.

[Vir: 24UR]; Foto: Družbena omrežja; Portal24