Izrael se strinja z začasno prekinitvijo ognja v Gazi

Bela hiša je sporočila, da je Izrael pristal na začasno ustavitev operacij v severni Gazi za štiri ure na dan. To je prvi znak predaha v večmesečnem konfliktu, ki je terjal na tisoče življenj in povečal strah pred regionalnim konfliktom. Premori bodo ljudem omogočili pobeg skozi dva humanitarna koridorja in veljajo za ključne začetne korake, je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

“Izraelci so nas obvestili, da v času prekinitve ognja na teh območjih ne bo vojaških operacij, ta proces pa se začne danes,” je dejal Kirby.

Začasne zaustavitve, ki bodo objavljene tri ure vnaprej, so posledica razprav med ameriškimi in izraelskimi uradniki v zadnjih dneh, vključno s pogovori med ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, je dodal Kirby.

Pred tem razvojem dogodkov so bile izraelske sile vpletene v boj s Hamasovimi militanti sredi ruševin v severni Gazi in so se približale dvema večjima bolnišnicama. Položaj civilistov na obleganem palestinskem ozemlju pa se je medtem le še poslabšal.

Po besedah ​​posameznikov na poti je na tisoče drugih Palestincev zbežalo s severa, ki ga razganja konflikt, in se podalo na nevarno pot proti jugu po poti, posuti s trupli, po nasvetu Izraela, naj se evakuirajo. Veliko jih ostaja na severu, zbranih v bolnišnicah Al Shifa in Al-Quds. Okoli njih divjajo kopenske bitke in novi izraelski zračni napadi padajo od zgoraj.

Izrael trdi, da ima njegov nasprotnik, Hamas, poveljniške centre v teh bolnišnicah.

V Dohi so se voditelji Cie in izraelske obveščevalne agencije Mossad srečali s katarskim premierjem. Razpravljali bodo o morebitnem dogovoru o talcih, je povedal ameriški uradnik, ki je želel ostati neimenovan. Katar je že prej deloval kot posrednik s Hamasom.

Humanitarna pomoč

V Parizu so se zbrali uradniki iz približno 80 držav in organizacij, da bi uskladili humanitarno pomoč Gazi in našli načine za pomoč ranjenim civilistom pri pobegu iz dvomesečnega obleganja.

“Brez prekinitve ognja, ukinitve obleganja in konca vsesplošnega bombardiranja in bojev se bo krvavitev človeških življenj nadaljevala,” je pred objavo Bele hiše dejal Jan Egeland, generalni sekretar norveškega sveta za begunce.

Tako Izrael kot njegova glavna podpornica ZDA trdita, da bi popolna prekinitev ognja koristila Hamasu. Izrael je napad na Gazo začel kot odgovor na čezmejni napad Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, v katerem so oboroženi napadalci po izraelskih podatkih ubili 1400 ljudi, večinoma civilistov, in vzeli okoli 240 talcev. To je bil najsmrtonosnejši dan prelivanja krvi v 75-letni zgodovini Izraela. Napad je povzročil mednarodno obsodbo Hamasa ter naklonjenost in podporo Izraelu.

vir

Foto: NextaTV X

Portal24